Reasons Behind: Project: M.I.S.T.

‘Project: M.I.S.T’ is het tweede full-album van het Italiaanse symphonic (power) metal gezelschap Reasons Behind dat in 2010 werd opgestart. Eerder was er al een ep (‘Ouverture’ (2012)) en het full-album ‘The Alpha Memory’ (2014). Het heeft dus zes jaar geduurd vooraleer Reasons Behind nieuw werk klaar heeft, al zullen de strubbelingen met de line-up daar wel voor iets hebben tussen gezeten. Voor deze creatie bestaat Reasons Behind uit gitarist Gabriele Sapori en vocaliste Elisa Bonafè die er beiden al van in het prille begin waren. Op bass vinden we Michele Cavalca en op drums Andrea Gardani. ‘Project: M.I.S.T.’ telt elf tracks die me vooral doen denken aan het tegenwoordig erg populaire Amaranthe. Helaas is Elisa niet Elize, alhoewel ook Elisa een goede stem heeft, én, misschien nog veel belangrijker: ze wordt niet ondersteund of van mannelijke stemmen van antwoord gediend. Zo vallen ook de termen metalcore en melodic death metal hier uit de boot. Voor de rest wordt de symphonic metal sound van Reasons Behind erg gekruid met electro en is het vooral de stem van Elisa die het meest in de spotlight komt te staan, terwijl veel gitaarwerk wordt ondergesneeuwd door electronica. Ja, het klinkt natuurlijk aanstekelijk zo en je bereikt er hoogstwaarschijnlijk een veel breder publiek mee. Maar, zo verloochen je toch een beetje je eigen sound. Let wel: de elf tracks op dit album mogen er best wezen, maar zelf vinden we dit dus toch iets te veel afgekeken.

Luc Ghyselen (75)

Scarlet Records SC 373-0

Tracklist: 1. Unplugged 2. Fireflies In The Wind 3. A Hidden Thread 4. Shades Of Neon 5. Ghostwired 6. Beyond The Black 7. Living A Lie 8. Binary Stars 9. Between Here And Awake 10. (E)met 11. No Dawn To Come