The Neptune Power Federation: Can You Dig – Europe 2020 (ep)

Ooit al gehoord van The Neptune Power Federation? Wij alvast nog niet. Veel kunnen we niet achterhalen over dit gezelschap. Als we hun facebookpagina erbij halen staat daar o.a. vermeld dat hun plaats van afkomst “hell’ is, maar dat ze tegenwoordig Sydney, Australië als thuisbasis hebben. Verder lezen we daar dat dit een gezelschap is dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van occult rock ‘n’ roll, en dat men bands als Motorhead, Queen, Budgie, Black Sabbath, Jefferson Airplane, Hawkwind en Bad News als invloeden beschouwen. Wie er precies achter de namen Screaming Loz Sutch (vocals), Inverted CruciFox (gitaar), Search & DesTroy (gitaar), Jaytanic Ritual (bass) en Mr Styx (drums) schuil gaat, weten we ook niet direct. Deze vier tracks tellende ep is dus onze kennismaking met dit kwartet. Echt origineel komen ze hier alvast niet uit de hoek met telkens twee coverversies van nummers van Rainbow en Queen. Drie ervan zijn dan nog dan echte klassiekers bij elke rock / metal fanaat en van zo’n nummers heb ik altijd het gevoel “blijf eraf, de ultieme versie is er reeds!”. Zo waagt dit vijftal zich aan ‘Kill The King’ en ‘Long Live Rock ‘n’ Roll’ van Rainbow en …, je raad het al, die tippen zeker niet aan de originele versies. Ook Queen’s ‘Tie Your Mother Down’ schiet ook al tekort in vergelijking met het origineel. Rest nog ‘Son And Daughter’, ook al een Queen nummer, maar dan een die bij ons niet echt belletjes laat rinkelen. Wat moeten we dan denken van The Neptune Power Federation? Uiteindelijk klinkt het allemaal niet onaardig en staat men aardig zijn mannetje, al is het natuurlijk spijtig dat wij hier met die band kennis moeten maken middels vier covers. Maar indien je uit bent op een twintig minuten knap en vrij zonder zorgen vertier, dan kan deze ‘Can You Dig – Europe 2020’ wel soelaas brengen. Al is het waarschijnlijk nog beter om die nummers te horen tijdens live concerten zodat een volle zaal massaal uit de bol kan gaan. Want, we gaan eerlijk zijn, het zit echt wel goed en zeker vocaal staat Screaming Loz Sutch danig haar mannetje.

Luc Ghyselen (75)

Cruz Del Sur Music

Tracklist: 1. Kill The King 2. Long Live Rock ‘n’ Roll 3. Son And Daughter 4. Tie Your Mother Down