Enshadowed: Stare Into The Abyss

Het Griekse black metal gezelschap Enshadowed is er er reeds sinds 1998, maar blijft bij velen toch net onder de radar opereren. En dat vinden we, bij MUSIKA, toch wel spijtig. En dus hopen we dat daar wat verandering in komt middels dit nieuwste werkstuk. De heren – Serpent (vocals), Necro (gitaar), Golgotha (bass) en op dit album sessie drummer George Trakas – zorgen immers voor een pakkende versie van black metal met alle broodnodige elementen die in het ongeschreven handboek vermeld worden. Enshadowed zorgde reeds voor vier demo’s vooraleer het debuutalbum, ‘Messengers Of The Darkest Dawn’, in 2002 in de winkelrekken kon gevonden worden. Met ‘Stare Into The Abyss’ is de band pas aan zijn vierde full-album toe, maar de discografie van Enshadowed telt anderzijds ook nog zes split-albums zodat fans van de band eigenlijk nooit echt lang moeten wachten op nieuw werk – alhoewel, het laatste wapenfeit op dat gebied dateert nu ook al van 2016 (de split met Disolvo Animus ‘Obscured Forces Incarnated’). Maar goed, ‘Stare Into The Abyss’ is er nu en zal elke muziekfan die zich een beetje black metal liefhebber durft te noemen kunnen bekoren. Zeven tracks worden in een razende vaart door de speakers gejaagd. Het tempo ligt dus meestal enorm hoog zodat je je nekwervels goed kan uittesten op gelijk wel nummer. Een donkere en koude dreiging overvalt je meteen vanaf de openingstrack en de heren blijven volharden tot de laatste toon van afsluiter ‘Entropy Of Men’ is weggestorven. Voeg daar de rauwe vocalen aan toe en je ziet overduidelijk het plaatje dat Enshadowed hier neerzet die ons vooral doet denken aan Scandinavische black metal bands als Mayhem, Gorgoroth, Watain en dergelijke. Geen van de zeven nummers steekt echt boven de andere uit, maar een miskleun is er in de verste verte niet te bespeuren. Dit is (h)eerlijke recht toe recht aan black metal zoals wij het in ieder geval wel lusten: furieus, dreigend, kil en in duisternis gehuld. Indien je liefhebber bent van black metal is deze ‘Stare Into The Abyss’ van Enshadowed een aanrader voor je “wanted-lijstje”.

Luc Ghyselen (88)

Odium Records ARTCD 022

Tracklist: 1. An Aspect Of Chaos 2. The Great Animist 3. Beyond The Knowledge Of Truth 4. Blackend Mouth Of Despair 5. Divided You Fall 6. A Form Of Agony 7. Entropy Of Men