Varus: A New Dawn

Het Duitse Varus, opgestart in 2012, zorgt met ‘A New Dawn’ voor een tweede full-album: echt productief is het gezelschap dus niet. Varus zorgde in 2014 reeds voor ‘Till The Sun Rises’ en wachtte dus zes jaar om ons een tweede werkstuk te presenteren. Het viertal – Konstantin (vocals, keyboards, fluit), Stefan (gitaar, backing vocals), Norbert (bass) en Max (drums) – zet zo hun muzikale reis verder aan de hand van een mix van melodic death metal, symphonic metal en folk metal. De afwisseling tussen Engelstalige nummers en Duitstalige teksten zorgt voor extra variatie. Met opener ‘The Awakening’ halen ze meteen het complete arsenaal van hun kunnen uit de kast. Het lange, maar goed opgebouwde nummer bevat veel melodie en straalt de nodige kracht uit, terwijl het geheel overgoten wordt met veel orkestrale symfonie. Ook op vocaal vlak trekken de heren van Varus hun plan met stevige harsh vocalen, maar ook met cleane zang en, mogen we het koorzang noemen, die doet denken aan de kloeke vocalen bij Viking metal. De folk accenten komen dan weer op rekening van fluit, Ierse tin whistle en mandoline. We gaan niet beweren dat we vallen als een steen voor de sound van Varus, daarvoor nemen naar onze smaak de keyboards te vaak de bovenhand, maar het geheel zit wel goed in elkaar. Zoals eerder gemeld smelten kracht en melodie mooi samen, en wisselen de heren mooi af met tempo en ritme veranderingen zodat je ingetogen of rust brengende fragmenten ontdekt, maar ook opzwepende stukken te verwerken krijgt. Met andere woorden Varus zorgt op deze ‘A New Dawn’ voor een drie kwartier durende mooie luisterervaring die nergens verveelt.

Luc Ghyselen (80)

Independent Release

Tracklist: 1. The Awakening 2. Tränk dein Herz 3. A New Dawn 4. Ascheregen 5. Ein Lebewohl 6. Wandel der Zeit 7. The Minstrels Chant 8. Die letzte Schenke