Stinky: Of Lost Things

Geen idee waar de toch wel hilarische groepsnaam van komt, maar deze hardcore groep komt uit Nantes, Frankrijk. Stinky doet er zijn reputatie niet veel deugd mee tenzij men doelt op de vele liters zweet die met elke show gepaard gaan. Stilstaan is niet aan deze gasten besteed. Zelf waren we er getuige van naar aanleiding van hun passage op Hellfest in 2019, waar we de band leerden kennen en achteraf terstond naar de market stormden om er hun twee albums aan te schaffen. Wat deze groep apart maakt is natuurlijk de podiumpresence van zangeres Claire. Ik hoor sommige al hardop denken dat het waarschijnlijk weer een knappe zal zijn met grote … Nee dus, niet dat Claire geen bevallige dame zou zijn, maar voornamelijk dat Claire een publiek zodanig kan bewerken dat ze bij wijze van spreken uit haar handen zouden eten. Nu ja, zonder goede backing ben je als zangeres niets in feite en dus moeten we zeker ook de band in zijn geheel feliciteren voor de kwaliteit van de nummers en de uitvoering ervan op een podium. Het is ook M-Theory Audio niet ontgaan en dus tekenden ze de band voor het nieuwe album. Een moedige daad aangezien hardcore nog wel immer populair is, voornamelijk bij een jonger publiek dat meer streamt en download dan fysische releases aankoopt. Hardcore is voor de jeugd de ideale soundtrack op zomerfestivals. Welke tiener of twintiger gaat er nu niet graag los op een partijtje opzwepend hardcore gebrul? Hardcore blijft ergens aanstekelijk als Covid-19, maar laat gelukkig geen littekens na. Ook met deze ‘Of Lost Things’ is dit het geval, al kerft hij zich wel diep in mijn geheugen. Elf redenen om het kot in rep en roe te zetten krijg je op het menu. Ik heb ze alle elf gedigereerd en het heeft me zeker geen indigestie opgeleverd, maar eerder trek in nog meer gebrul van Claire en Co. Enige minpunt is natuurlijk dat hardcore een uitgemolken genre is en bands met een nieuwe aanpak of met frisse ideeën even zeldzaam zijn als de verschijning van de Coelacanth. Nooit gedacht mijn vriend de Coelacanth te moeten gebruiken in een review, maar het is er toch van gekomen. Hopelijk is hij er blij mee. In elk geval zouden we Stinky eerder omschrijven als een Kabeljauw, indien ze een vis zouden zijn: kwaliteit, niet uitzonderlijk, maar zeker in ere te houden. En laat hem vooral niet te lang liggen, anders wordt hij … Stinky. En de volgende keer mag er een mousseline-sausje op. Nooit gedacht …

Frederik Blieck (85)

M-Theory Audio

Tracklist: 1. Revival Fire 2. Lame Heart 3. Distance 4. Strangers With Familiar Faces 5. Mind Trapped 6. Unloving 7. Nosedive 8. Struggle 9. Made It Home 10. Spring Letter 11. Rough Diamond (Unplugged)