Angel: A Woman’s Diary: Chapter II

Het Amerikaanse Angel is een band die voor een mix van glam rock, hard rock en progressive metal rock zorgt. De band ging in 1975 van start, maar hield er mee op in 1981. Een korte opflakkering was er omstreeks 1987 om sinds 1998 terug actief te zijn. Maar deze ‘A Woman’s Diary: Chapter II’ is geen nieuw album van dit Amerikaanse gezelschap want ook Helena Iren Michaelsen brengt onder de naam Angel werk uit. Helena is een Noorse singer songwriter die je misschien kent van Imperia waarmee de dame in het vakje symphonic metal opereert. Met haar eigen project, dit Angel, focust ze op een brede waaier van muziekstijlen die de ene keer pure rock uitstralen, om je een volgende moment onder te dompelen in dreigende metal, en om iets later de richting pop op te gaan. Een heel rijk en veelzijdig muzikaal palet die ons niet steeds te boeien. Ook al omdat Helena alles zelf in zingt en, alhoewel ze een begenadigde vocaliste is, kan ze ons niet steeds overtuigen. En omdat ook het muzikale ons niet altijd volledig over de streep weet te trekken, deint onze aandacht wel iets te gemakkelijk uit. Toch moeten liefhebbers van vrouwelijke vocalen dit tweede werkstuk van dit Angel eens aan een luisterbeurt onderwerpen. Net als op het debuut, zorgt Helena voor een inkijk in haar leven dat zowel hoopgevende momenten telde, als mindere momenten. Ze schreef immers alle nummers zelf en de teksten baseerde op haar leven tot nu toe. Met Oliver Philipps vond ze de geknipte man om alle muziek in te spelen. Met Helena Iren Michaelsen’s Angel krijg je dus een heel breed muzikaal spectrum aangeboden omdat tal van verschillende gevoelens aan bod moeten komen: hoop, liefde, geluk, ziekte, verdriet, … Wie dus dieper in de ziel van deze vocaliste wil doordringen, kan niet anders dan dit werkstuk aan schaffen. Zelf zijn we niet altijd even overtuigd van de verschillende stemmen die ze aanwendt en ook op muzikaal vlak blijven we wat op onze honger zitten.

Luc Ghyselen (70)

Massacre Records

Tracklist: 1. Never Again 2. Streetchild 3. Don’t Believe 4. Imprisoned 5. Do You Hear My Cry 6. Eg Ser 7. Happy Birthday 8. My Desire 9. Rock In The Sea 10. Silence 11. Angel Maria 12. Goodbye 13. Angel Maria’s Poem