Domination Black: Judgement IV

Domination Black is een Fins symphonic power metal gezelschap dat in 2003 werd opgestart. Ne een aantal demo’s, twee full-albums en een ep kwamen de eerste meningsverschillen in 2009 boven drijven zodat een eerste wijziging in de line-up werd uitgevoerd. Een derde album en een single volgden nog maar daarna werd Domination Black toch een tijdlang “on hold” gezet. Met een vernieuwde line-up en een pak nieuwe energie is men sinds 2018 terug aan de slag om nieuw materiaal op de markt te hebben. Dit is er nu dus met deze ‘Judgement IV’ dat tien nummers telt. Verwacht geen grote koerswijzigingen in de sound van dit gezelschap: melodieuze en mooi gearrangeerde nummers zijn het uitgangspunt waar de heren dan voldoende kracht aan toevoegen en het geheel overgieten met een symfonisch sausje. Het huidige zestal – Matias Palm (vocals), Teppo Heiskanen (gitaar), Juuso Laitinen (gitaar), Lauri Eerola (bass), Ville Nissinen (drums) en Juuso Elminen (keyboards) – bevestigd hier in elk nummer en mag dus best trots zijn op dit vierde full-album. Bass en drums zorgen voor de heel solide, maar soepele basis, waar gitaren en keys een mooi frame op kunnen bouwen en onderling voor mooie gevarieerde solo momenten zorgen, terwijl de vocalen zowel kracht als souplesse uit stralen. Kortom: alles is voorhanden om liefhebbers van het (sub)genre te bekoren. We ontdekten niet echt uitschieters op dit album, terwijl miskleunen al zeker niet aan bod komen zodat een zeer homogeen album is ontstaan. Wij worden vooral over de streep getrokken door de heel knappe, soms flitsende, soms vingervlugge, maar steeds heel melodieuze gitaarsolo’s en het vocale geweld van Matias dat ons op tijd en stond doet denken aan Jorn Lande. Laat je niet ontmoedigen door de wat mindere start – opener ‘The Judgement’ vinden we de minste track op dit album – en geniet met volle teugen van de knap gearrangeerde songs die volgen. “Welcome back, Domination Black.”

Luc Ghyselen (80)

Pride & Joy Music PJM 12272

Tracklist: 1. The Judgement 2. Obsession 3. Center Of The Universe 4. VAT 5. Though The World Perish 6. Beyond The Shadows 7. This Endless Fall 8. Master Of Deception 9. Empire Of Lunacy 10. In The Abyss