Voyager: Ghost Mile

Het Australische Voyager werd in 1999 opgestart en zorgde sindsdien voor zeven full-albums waarmee de heren hun visie op progressive metal duidelijk maken. Albums die het stuk voor stuk goed deden bij de liefhebbers van het (sub)genre. Het meest recente is ‘Colours In The Sun’ uit 2019. Maar het vorige, ‘Ghost Mile’, wordt beschouwd als het album dat er voor zorgde dat een breder publiek Voyager leerde kennen. Nu zorgt Season Of Mist ervoor dat dit album opnieuw op de markt komt, maar dan wel aangevuld met drie live nummers opgenomen tijdens hun show op het ProgPower festival in 2017. En …, voor de liefhebbers, nu ook voor het eerst op vinyl. Wie de band of het album zelf kent, weet dus reeds wat hij / zij kan verwachten. Tien knap opgebouwde nummers met veel tempo en ritme wisselingen, superbe melodieën gekoppeld aan kracht en / of rust, prachtige keyboardlijnen, zuiver klinkende gitaren, knappe drumpatronen, … Alles dik in orde en uitgevoerd met de nodige finesse en klasse. Kortom, precies zoals liefhebbers van het (sub)genre het graag horen. En dan hebben we het nog niet gehad over de loepzuivere, schitterende vocalen van frontman Daniel “Nephil” Estrin die echt wel de kers op de taart vormen. De drie live versies zijn gewoon fantastisch en laten een band horen die zich in zijn sas voelt op een podium en die zijn fans schitterende versies laat horen van hun knap opgebouwde nummers. Rest eigenlijk enkel de vraag of je, als je ‘Ghost Mile’ reeds in je collectie hebt zitten, of je dit schitterende album nog eens moet aankopen voor enkel drie live nummers. Wie ‘Ghost Mile’ nog niet in zijn / haar bezit heeft, moet niet twijfelen: dit is het moment.

Luc Ghyselen (85)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Ascension 2. Misery Is Only Company 3. Lifeline 4. The Fragile Serene 5. To the Riverside 6. Ghost Mile 7. What A Wonderful Day 8. Disconnected 9. This Gentle Earth (1981) 10. As The City Takes the Night 11. Ghost Mile (Live) 12. The meaning Of I (Live) 13. Lost (Live)