Empress: Premonition

‘Premonition’ is het eerste full-album van het Canadese trio Empress – Peter Sacco (gitaar, vocals), Chris Doyle (drums) en Brendan Gunn (bass). Het rio zorgde eerder voor een ep (‘Reminiscence’ (2017)) en een split met Piece (2018) en komt er nu dus aan met een eerste volwaardig full-album dat zeven tracks telt. Empress staat voor een mix van vooral doom en sludge waarin de heren een snuifje psychedelica en wat post metal in onder mengen. Dit zorgt voor zeven knap opgebouwde nummers waar elkeen van drietal zijn inspiratie en creativiteit in kwijt kan. Dan kan je bijvoorbeeld goed ontdekken in de mooie basslijnen die soms duidelijk op de voorgrond komen. Maar ook de drumroffels van Chris krijgen een mooie prominente rol in het geheel. Al blijven de vocals en de gitaar met de meeste aandacht lopen. Rustiger en kalmere stukjes worden afgewisseld met intense en furieuze uitbarstingen zodat je aandacht nergens een kans maakt om echt te verslappen. Echt nieuwe paden inslaan doet Empress niet, of het moeten de teksten zelf zijn. Daar zorgt vooral Peter voor die dan vooral put uit eigen ervaringen en zijn emoties in verband met een aantal trauma’s laat spreken. Wij zijn alvast te spreken over dit full-album debuut van Empress dat opgedragen is aan bassist Brendan Gunn, die op 31 oktober vorig jaar dit leven wisselde voor het eeuwige leven.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. A Pale Wanderer 2. Sepulchre 3. Passage 4. Trost 5. Hiraeth 6. Premonition 7. Lion’s Blood