The Wise Man’s Fear: Valley Of Kings

Met hun derde full-album, het eerste voor SharpTone Records, zorgt het Amerikaanse metalcore gezelschap The Wise Man’s Fear er voor dat de trilogie rond is. ‘Castle In The Clouds’, het debuut uit 2015 opende en kan je situeren in een ruimtelandschap. Opvolger ‘Lost City’ (2017) ging eerder de richting op van een een verzonken stad (denk aan Atlantis), terwijl de heren met ‘Valley Of The Kings’ het eerder zoeken richting “midden aarde”. Zo zijn lucht, water en aarde aan bod gekomen en mogen we ons op een vierde album misschien verwachten aan het element vuur. ‘Valley Of Kings’ zorgt elf nummers lang voor een goede, nee voor een uitstekende, luisterervaring. Het is niet zo dat de heren echt vernieuwend uit de hoek komen in het metalcore (sub)genre, maar ze zorgen er wel voor dat onze aandacht nergens de kans krijgt om weg te dromen. En dat op zich is al een klein wonder als je weet dat metalcore niet echt “ons ding” is. Het scheelt natuurlijk een slok als The Wise Man’s Fear verschillende vocalisten telt die mooie variaties en accenten kunnen maken in de nummers. Nummers die dan zelf ook nog voldoende variatie bevatten in tempo en ritme. De nodige breakdowns komen natuurlijk aan bod en ook de krachtige stukken die aanleunen bij pure metal of zelfs hardcore maken hun opwachting. Maar het zijn kleine accenten die ons telkens opnieuw over de streep trekken zoals een eigenzinnige wending in kracht, een mooi clean gezongen stukje, of net het tegenovergestelde: een zwaar fragment met brute vocalen. Indien je, net zoals ondergetekende, niet echt wild bent van metalcore en je wil je horizon toch wat verruimen, geef dan deze ‘Valley Of Kings’ van The Wise Man’s Fear absoluut een kans.

Luc Ghyselen (90)

SharpTone Records

Tracklist: 1. The Relics Of Nihlux 2. Breath Of The Wild 3. The Tree Of Life 4. The Forest Of Illusions 5. The Cave 6. What Went Wrong 7. The River And The Rock 8. The Sands Of Time 9. The Door To Nowhere 10. Firefall 11. Valley Of Kings