Fellwarden: Wreathed In Mourncloud

Liefhebbers van atmospheric black metal kennen ongetwijfeld Fen, de Britse band die sinds 2006 actief is en die menig liefhebber telkens opnieuw gemakkelijk weet te overtuigen met zijn heel sterke albums. Een heel stuk minder gekend is Fellwarden, een studioproject van The Watcher, de man die ook instaat voor vocalen en gitaarwerk bij Fen. Fellwarden werd in 2014 bedacht en zorgde voor een eerste full-album in 2017. ‘Oathbearer’ was een werk dat zich liet inspireren door de overweldigende landschappen in het Noord Westen van Engeland. Met enkel drummer Heavenless in steun zorgde The Watcher voor een beklijvend atmosferisch werkstuk dat nu met ‘Wreathed In Mourncloud’ een vervolg krijgt. Aan het concept werd zo goed als niets gewijzigd: Fellwarden blijft inspiratie zoeken in de landschappen in het Noord Westen van Engeland waar zowel de kalmte als de grootsheid tot de verbeelding spreekt. The Watcher werkt steeds rustig aan de nummers die hij geschikt vindt voor dit project en bouwt die laagje per laagje op. Het is opnieuw Heavenless die in beeld komt om de drumpatronen in te spelen, terwijl hijzelf de overige instrumenten en de vocalen voor zijn rekening neemt. Dit levert op ‘Wreathed in Mourncloud’ vijf lang uitgesponnen nummers op, afklokkend tussen bijna acht minuten en meer dan twaalf minuten, die vooral borduren op beklijvende atmosferische stukken die hij afwisselt met stevige black metal uitbarstingen die de ene keer in het voordeel van black metal vallen, maar meestal eerder kiezen voor de zeer sfeervolle atmosferische richting. Het zorgt in ieder geval voor pakken luisterplezier. Een uitzondering op die regel is het instrumentale vrij korte ‘A Premonition’ dat niet eens de kaap van de vier minuten haalt. Dit is intens prachtige muziek geworden die zich het liefst laat beluisteren ‘s avonds na een stevige werkdag. Zorg voor een gemakkelijk zit– of ligplaats met een goed glas binnen handbereik, zet je stereo op tien, en laat je meevoeren in de schitterende muzikale omgeving die Fellwarden hier neerzet. Zo laten wij ons alvast meeslepen en kunnen zodoende wegdromen van het jachtige leven dat ons tegenwoordig omringt. Je hebt het ondertussen waarschijnlijk al begrepen: wij zijn fan van Fellwarden en hopen stilletjes van u hetzelfde.

Luc Ghyselen (95)

Eisenwald EISEN 161

Tracklist: 1. Pathmaker 2. Scafell’s Blight 3. A Premonition 4. Wreathed In Mourncloud 5. An Elder Reckoning 6. Upon Stone