The Funeral Orchestra: Negative Evocation Rites

Bij liefhebbers van (funeral) doom metal zal de naam The Funeral Orchestra misschien wat lichtjes doen branden, bij vele anderen zal dit een zo goed als nieuwe naam zijn. Feit is dat The Funeral Orchestra reeds sinds 2002 actief is, maar, zeker op gebied van album-releases, het maar echt nodig acht om dit met mondjesmaat te laten weten. In het achttienjarig bestaan van The Funeral Orchestral is deze ‘Negative Evocation Rites’ pas het tweede full-album van de heren, terwijl de discografie verder een drietal demo’s, twee split’s en een ep en wat singles telt. De heren achter The Funeral Orchestra brengen dus enkel iets op de markt waar ze volledig honderd procent achter staan. Ook op gebied van live concerten is de band niet echt actief: slechts een aantal zorgvuldig uitgekozen concerten en festival appearances sieren hun cv die ze nog ook nog afwerken in lange donkere capes en met maskers op. ‘Negative Evocation Rites’ telt slechts vier tracks maar zijn samen goed voor iets meer dan veertig minuten intens duister en meeslepend gebeuk die je meevoert naar de diepste krochten van occultisme en dood. Elk nummer staat op zich voor een traag, sloom en slepend minimalistische doom sound met drumpatronen die je enkel waarneemt bij occulte werkstukken. Die worden door typisch doom riffs met ronkende bassen en laag gestemde gitaren verlengd. Veel meer moet je in de sound van The Funeral Orchestra niet zoeken. Ja, er zijn ook nog wat vocalen, maar die worden gewoon in de diepte gehouden zodat je overladen wordt met een ongemakkelijk beklijvend gevoel die, zelfs nadat het album al zijn rondjes heeft gedraaid, nog een tijdlang op je onderbewustzijn inwerkt. Dan moeten we durven spreken van een heel geslaagde missie bij dit tweede volwaardige werkstuk van The Funeral Orchestra. Liefhebbers van duistere en dreigende (funeral) doom, zullen hiermee hun collectie kunnen aanvullen.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear War Now! Productions

Tracklist: 1. Negative Evocations 2. Flesh Infiltrations 3. Negations I 4. Negations II