Triptykon with the Metropole Orkest: Requiem (Live At Roadburn 2019)

Achter het nummer ‘Requiem’ van Tom Gabriel Warrior zit een heel verhaal. Het was vooreerst zijn bedoeling om een driedelig nummer te schrijven waar een metalband met een klassiek orkest voor de omlijsting zou zorgen: nu iets wat veelvuldig voorkomt, maar in 1987 bijna een utopisch project. Het eerste deel van deze trilogie, ‘Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)’, was af in 1987 en kan je origineel vinden op het Celtic Frost album ‘Into The Pandemonium’. Toen Celtic Frost er in 1993 de brui aangaf en er geen tweede, laat staan derde deel van ‘Requiem’, op de markt was gekomen, werd gevreesd voor een doodgeboren kind. Maar kijk, Celtic Frost gind opnieuw van start in 2001 en in 2006 kregen we plots het derde deel van ‘Requiem’ (‘Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)’) te horen op het Celtic Frost album ‘Monotheist’. Celtic Frost werd in 2008 opnieuw opgedoekt, terwijl we nog steeds het tweede deel van ‘Requiem’ misten. Maar plots komt Walter Hoeijmakers (Roadburn Festival) ten tonele. Hij kan Tom overtuigen om dat tweede deel af te werken en wat nog meer is: hij kan de man ook overtuigen om Triptykon de drie delen live te laten brengen op het befaamde festival editie 2019 en dat met een orkest zoals de initiële bedoeling was van dit werkstuk. De fans die er toen bij waren kregen zodoende een heel uniek concert te zien en te horen daar zowel ‘Rex Irae’ en ‘Winter’ nog nooit live werden vertolkt en dat heet tweede deel, ‘Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition)’ nog nooit eerder publiekelijk werd gehoord. Nu kan elke muziekliefhebber genieten van dit bijzondere werkstuk middels deze uitgave die in verschillende uitgaves (van gewone cd tot vinyl met dvd) te verkrijgen is. Meteen een “must have” voor elke fan van zowel Celtic Frost als van Triptykon, maar eigenlijk een werkstuk wat vele muziekliefhebbers moet kunnen boeien. Naast heel stevige furieuze (black) metal uitspattingen krijg je immers ook de kans om uitgebreide instrumentale delen te horen waarin het orkest de “eerste viool speelt”, iets wat overduidelijk aan bod komt tijdens het erg lang uitgesponnen, meer dan een halfuur durend, tweede deel waarin je zowel lekker kan wegdromen als stevig headbangend aan bod kan komen. Naast Triptykon (Tom Gabriel Warrior (vocals, gitaar), V. Santura (gitaar, vocals), Vanja Slajh (bass, vocals) en Hannes Grossmann (drums, percussion)) en het Nederlandse Metropole Orkest krijg je ook Safa Heraghi te horen die de vrouwelijke lead vocalen voor haar rekening neemt. Tja, wat kan ik hier nog meer over zeggen? Misschien het volgende: “een schitterende samensmelting van metal met een klassiek orkest”.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture) 2. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition) 3. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)