Nexion: Seven Oracles

Als ondergetekende de termen “black metal” en “Ijsland” in een en dezelfde zin aantreft, is de aandacht getrokken. Zo geschiedde ook bij het debuutalbum van Nexion, een black metal gezelschap uit de buurt van Reykjavik, Ijsland, alwaar de band in 2016 werd opgestart. In 2017 werd met de vier tracks tellende titelloze ep een eerste werkstukje afgeleverd in eigen beheer dat onopgemerkt aan MUSIKA is voorbij gegleden. ‘Seven Oracles’ wordt op de markt gebracht door het Italiaanse label Avantgarde Music, een label waar ondergetekende op tijd en stond een mooie “ontdekking” doet. Met Nexion is dit ook het geval. Vanaf de eerste klanken van opener ‘Seven Orcales’ voel je gewoon dat dit dik in orde komt. Een licht mysterieuze maar vooral een dreigende sound wordt opgebouwd om uiteindelijk heel krachtig en vrij energiek van leer te trekken. Je wordt omhuld door kracht, dreiging en een koude duisternis waarin rauwe black metal vocalen je meenemen met hun verhaal die onderwerpen als de natuur en / of de mensheid (zijn waarden en zijn mening) als voornaamste onderwerpen ter sprake brengt. Niet dat de band je effectief uitnodigt om echt stil te staan bij hun ideeën: je kan evengoed je ogen sluiten en het geheel over je heen laten stromen terwijl je onderwijl stevig staat te headbangen. ‘Seven Oracles’ telt zeven tracks die samen goed zijn voor iets meer dan drie kwartier intens en beklijvend donker geweld. Drie kwartier die zo voorbij vliegen dankzij de vele tempo en ritmewisselingen die er dan ook voor zorgen je overvallen wordt door tal van verschillende gemoedstoestanden. Kortom, een album die beklijft van begin tot eind. Met Nexion ontdekken we bij MUSIKA opnieuw een donkere parel uit Ijsland: wat zit daar in het water, of in de lucht, om zoveel schitterende bands in dit (sub)genre af te leveren?

Luc Ghyselen (90)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. Seven Oracles 2. Revelation Of Unbeing 3. Divine Wind And Holocaust Clouds 4. Sanctum Amentiae 5. Utterances Of Broken Throats 6. The Spirit Of Black Breath 7. The Last Messiah