Holding Absence: Gravity / Birdcage (ep)

Holding Absence is een band die muzikaal wordt omschreven als post rock. Van die post rock elementen is echter niet veel te merken. Eigenlijk is het gewoon zeer energieke metal die deze band brengt, waarop stil zitten onmogelijk is. Met ‘Gravity / Birdcage’ brengt Holding Absence een dubbel single uit waarbij ze eerder flirten met stijlen als metalcore. Maar vooral kun je hen niet labelen, en dat trekt ons nog het meest over de streep. Aanstekelijke breakdowns, verschroeiend lekker uithalen en alle registers open trekken. Dat is de rode draad doorheen de eerste song ‘Gravity’. Een song die aanspoort tot heilige huisjes omver stampen. Door de bijzonder emotionele stem van zanger Lucas Woodland , die bovendien helder een fris klink, wordt je eigenlijk ook ondergedompeld in een weemoedig atmosfeer. Maar vooral moet het bij Holding Absence dus snel en hard gaan. Nee, deze band doet eigenlijk niets nieuws met metalcore gerelateerde muziekstijlen, maar presenteert het sinds 2015 op een ingenieuze wijze waardoor ze ons telkens murw weten te slaan. Dat wordt met de daarop volgende single ‘Birdcage’ nog maar eens in de verf gezet. Holding Absence brengt trouwens een potje metalcore waar een ruim publiek zal van snoepen, want de toegankelijkheid is zeer groot. En dat is dus vooral de verdienste van muzikanten en een vocalist die alles uit de kast halen om een wild feest te doen ontstaan in je hoofd, ondanks die walmen van weemoedigheid dus. Waardoor je prompt uit de bol gaat, met de boxen op tien. Besluit: Binnen twee songs grijpt Holding Absence je op een bijzonder strakke en energieke wijze bij je nekvel, doet koude rillingen over je rug lopen, maar zet je dus vooral aan tot lekker uit de bol gaan, liefst headbangend tijdens een stevige moshpit. Want inderdaad dit is muziek die smeekt om live gebracht te worden. Helaas is dat nu even niet mogelijk, maar die verschroeiende ‘live’ sfeer weet Holding Absence dus wel in een bijzonder sterke dubbel single te gieten. En daarvoor krijgt de band toch een pluim extra op zijn plantsoen.

Erik van Damme (75)

Sharptone Records

Tracklist: 1. Gravity 2. Birdcage