Vuur & Zijde / Impavida: Vuur & Zijde / Impavida (split)

Wie zin heeft in een rondje atmospheric black metal kan met het Nederlandse Vuur & Zijde een nieuwe naam aan zijn / haar boekje toevoegen. Samen met het Duitse Impavida wordt een eerste split op de markt gebracht. Vuur & Zijde krijgt “Kant A” van deze 12” vinyl releases en benut die voor drie nummers. ‘Zonnestorm’ opent met hemelse vrouwelijk vocalen alvorens men daar pakken koude, in duisternis gehulde, dreiging aan toe voegt. Ook de vrouwelijke verliezen al vlug het hemelse accent en stappen mee in de in kille en duistere sound. ‘Zilt’ gaat gewoon op dit elan verder. Gedreven stukken worden afgewisseld met intense en beklijvende kalmere deeltjes zodat een heel intens en beklijvende sfeertje ontstaat. ‘Noordzee’ zorgt ervoor dat de woestheid en de dreiging van de zee over je dendert: je voelt je nietig en hulp behoevend. Later krijg je een Nederlandstalig gesproken tekstje te horen terwijl de dreigende zee blijft aanrollen. Meteen drie nummers van dit gezelschap die ons kunnen bekoren. We kijken dan ook al uit naar een full-album van Vuur & Zijde. Het Duitse Impavida is al wat langer actief, meer bepaald sinds 2005 al is er ook een lange onderbreking geweest die pas in 2018 terug werd opgestart. “Kant B” opent met ‘Gram’, het eerste van de twee nummers van dit gezelschap. Het nummer is overgoten met een mysterieuze, kille duisternis waarin heel wat dreigende elementen zijn in verwerkt. En alhoewel we ook dit kunnen waarderen, smaakten de nummers van Vuur & Zijde ons iets beter. Het lang uitgesponnen tweede nummer van Impavida, ‘Wahn & Stille’ duurt meer dan veertien minuten, neemt je mee op een intense en beklijvend muzikale trip doorheen de hersenspinsels van de heren van Impavida waar duisternis, kilte, dreiging om beurten strijden voor het overwicht. Een aantal veranderingen in tempo en ritme zorgen voor wat variatie en alhoewel we ook dit weten te waarderen, blijven het de nummers van Vuur & Zijde die, naar onze smaak, voor de meeste inpakt zorgen.

Luc Ghyselen (74)

Lupus Lounge WOLF 115

Trcaklist: 1. Vuur & Zijde – Zonnestorm 2. Vuur & Zijde – Zilt 3. Vuur & Zijde – Noordzee 4. Impavida – Gram 5. Impavida – Wahn & Stille