Fading Azalea: Maze Of Melancholy

‘Maze Of Melancholy’ is het debuut van Fading Azalea, een project van Olivia Bing dat de dame in kwestie in 2013 opstartte. Olivia staat voor alles in, maar zocht uiteindelijk wel hulp om dit album op te nemen. Zo hoor je hier ook een drummer (Alexander) en een bassist (Johan). ‘Maze Of Melancholy’ werd in eigen beheer in 2017 op de markt gebracht maar passeerde MUSIKA onopgemerkt. Nu wordt het album opnieuw op de markt gebracht door Wormholedeath Records en werd onze aandacht wel getrokken. Fading Azalea staat voor symphonic metal. Toch mag je je niet blind staren op deze term, want naast akoestische stukken, komen ook fragmenten langs die aan opera doen denken, kan je verwoestende black metal uithalen onderscheiden, wordt geflirt met melodic power metal en krijg je accenten van zowel melodic death metal als van thrash te horen. Dit om maar aan te geven dat ‘Maze Of Melancholy’ best wel een veelzijdig album is geworden. Dit betekent dat je ook je tijd moet nemen om alle accenten en ingrediënten op je te laten inwerken. Toch ontstaat in de handen van Fading Azalea een product dat je als geheel kan beschouwen. Daar zijn dan vooral de vocalen van Olivia debet aan. En ook daar krijg je een pak variatie aan stijlen in aangeboden. Het eindresultaat is een heel boeiend werkstuk waarin afwisselingen in tempo’s, ritmes, kracht en gevoel schering en inslag zijn. Liefhebbers die enkel zweren bij pure symphonic metal zullen hier waarschijnlijk veel stukken horen die naar hun smaak te zwaar, te hard zijn. Spijtig, want met deze ‘Maze Of Melancholy’ bewijst Fading Azalea of Olivia Bing heel wat in haar mars te hebben. Hoeplijk zorgt deze re-release er dan ook voor dat er extra deuren voor haar open gaan. Spijtig genoeg wordt dit album dus in volle “corona-tijdperk” opnieuw op de markt gebracht. Anderzijds, nu we met velen thuis zitten, kan deze ‘Maze Of Melancholy’ misschien net voor wat extra vreugde in je leefwereld zorgen. Wij zijn in ieder geval heel tevreden dat we dit album nu een degelijke kans hebben gegeven.

Luc Ghyselen (84)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Rêverie funeste 2. In The Name Of Justice 3. Heart Of Darkness 4. Flames of Death 5. Surface 6. Time To Realize 7. Dying Paradise 8. Fall Of The Mask 9. Here I Am Again 10 I Lost My way 11. Burning To Ashes 12. L’ombre derrière l’âme 13. Where I Belong