Cadaver: D.G.A.F. (ep)

Mogen we het Noorse Cadaver beschouwen als het geesteskindje van gitarist Neddo? Hij is in ieder geval de enige die zo goed als elke incarnatie van Cadaver mee maakte. Met onze landgenoot Dirk Verbeuren (drums) heeft hij momenteel nog slechts een “partner in crime”. Het duo zorgt op deze nieuwe ep voor drie gedreven tracks die, zoals je mag verwachten van Cadaver, pure death metal uitademen. Voor het titelnummer, dat deze ep opent, strikte het duo niemand minder dan Jeff Walker (Carcass) om de vocalen te verzorgen. Zo krijgt het nummer meteen een dreigende toon mee, terwijl de ratelende drums en de gierende gitaren er een stevig tempo op na houden. ‘Deformed Insanity’ sluit daar nauw bij aan al klinken de vocalen minder dreigend, maar wel iets agressiever. Dat laatste komt ook aan bod tijdens afsluiter ‘Disgrace’, een nummer waar, door de enorm zware drumslagen in het begin van het nummer, een heel pak dreiging van uit gaat. Daarna gaat het tempo de hoogte in zodat je zo goed als onmogelijk niet kan headbangen op deze track. Cadaver levert met ‘D.G.A.F.’ een ep-tje af die naar meer smaakt. Is dit de voorbode van een full-album? Het zou wel eens mogen want het laatste full-album van Cadaver dateert ondertussen van 2004!

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. D.G.A.F. 2. Deformed Inasnity 3. Disgrace