Battlesword: And Death Cometh Upon Us

Met ‘And Death Cometh Upon Us’ lijkt het Duitse melodic death metal ensemble Battlesword de juiste formule te pakken te hebben. De band werd in 1999 opgestart en zorgde eerder voor twee demo’s en twee full-albums die het niet echt onaardig deden, maar ook allerminst echt potten konden breken. Met hun derde creatie, deze ‘And Death Cemeth Upon Us’, lijkt het ons alvast dat de heren een heuse stap voorwaarts hebben gezet. Het nieuwe werkstuk van de heren telt tien tracks en opent met ‘Into Battle’ een leuk opgebouwde intro waarin je meegevoerd wordt naar een heus slagveld met alles erop en eraan. Het is dus pas vanaf ‘Bloodmorning’ dat de sound van Battlesword effectief tot leven komt. Kracht en melodie smelten mooi samen en zorgen voor een gedreven en energiek geluid waarin ruwe vocalen een stevige brok van de aandacht opeisen, maar waar ook melodie duidelijk zijn deel van opeist. Het klinkt krachtig, melodieus, energiek en aanstekelijk tegelijk. En … het is de aanzet voor een mooie muzikale trip doorheen de wereld van Battlesword. De overige nummers moeten niet onderdoen en zorgen er voor dat je aandacht nergens de kans krijgt om te ontsnappen. Voeg daar voldoende wisselingen in tempo en ritme aan toe en je zit gebeiteld voor zo’n veertig minuten muzikaal vertier. Nee, we gaan Battlesword niet meteen als een absolute topper gaan inhalen, maar met ‘And Death Cometh Upon Us’ kloppen de heren wel aan de poort van de Champions League, indien we voetbaltermen mogen gebruiken. Maar goed, het spreekwoord zegt immers: “een vogel maakt de lente niet” en dus zijn we nu al benieuwd of de heren met een waardige opvolger op de proppen zullen komen. Tot dan zijn we alvast gesust met dit knappe melodic death metal werkstuk van de band waarin geen mindere tracks te bespeuren vallen.

Luc Ghyselen (85)

Black Sunset / MDD BS 024

Tracklist: 1. Into Battle 2. Bloodmorning 3. Serpents Amongst Us 4. Smothered 5. Through Thy Shadows 6. Ageless I’m Reborn 7. Falling Into The Arms Of Morpheus 8. The Lion And The Eagle 9. Once 10. At Night They Feast