Toledo Steel: The First Strike Of Steel (The Early Years Anthology)

Het Britse Toledo Steel werd in 2011 opgestart en deed, zeker in middens van traditional heavy metal, al vlug heel wat stof opwaaien middels een demo, en vooral middels twee knappe, zij het genre gebonden, ep’s. De eerste ‘Toledo Steel’ getiteld was er in 2013 en telt drie tracks. De tweede, ‘Zero Hour’ was er in 2015 en telt zes tracks als je de korte instrumentale intro, ‘Zero Hour’, meetelt. Beide ep’s, die toen in eigen beheer op de markt kwamen, worden nu door Dissonance Productions gebundeld op een schijfje: ‘The First Strike Of Steel (The Early Years Anthology)’. Heel mooi natuurlijk voor liefhebbers van traditional heavy metal die de originele releases niet in huis hebben staan. Want, heel eerlijk, Toledo Steel zorgt hier voor aangenaam luisterplezier zonder echte uitschieters maar heel zeker ook zonder mindere tracks. Elk van de nummers, het instrumentale ‘Zero Hour’ buiten beschouwing gelaten, straalt kracht uit, klinkt aanstekelijk, bevat goede vocalen met nu en dan een hoge uitschieter (denk een beetje richting “oude” Judas Priest) en laat melodieuze gitaarsolo’s horen. Nee, een “must have” is deze ‘The First Strike Of Steel’ niet geworden, maar wel een heel mooi hebbeding voor liefhebbers van traditional heavy metal. Een het schijfje levert het bewijs dat er nog steeds kwaliteitsvolle traditional heavy metal wordt afgeleverd.

Luc Ghyselen (72)

Dissonanace Productions

Tracklist: 1. Alcatraz 2. Black Widow 3. Flames Arise 4. Zero Hour 5. Fallen Empire 6. City Lights 7. Children Of The Sun 8. Speed Killer 9. Toledo Steel