Tokyo Blade: Dark Revolution

Het Britse Tokyo Blade wordt aanzien als een van de vele bands die mee hielp de NWOBHM op te bouwen eind jaren zeventig / begin jaren tachtig. De band kreeg zijn naam in 1983, maar kende ook reeds een voorgeschiedenis als White Diamond (1979-1980), Killer (1980-1981) en Genghis Khan (1981-1983). Het titelloze debuutalbum van Tokyo Blade sloeg aan bij het publiek. De sound van het gezelschap was iets melodieuzer dan die van tal van andere tijdsgenoten, maar zorgde wel voor voldoende kracht om net onder de absolute toppers een stekje te bemachtigen. Ook opvolger ‘Night Of The Blade’ deed het uitstekend bij het hard rock / heavy metal minnend publiek. En toch zat de klad er op een of andere manier al wat in, want de line-up onderging toen al een paar wijzigingen en dat zou de daar op volgende jaren niet anders zijn. In 1991 viel het doek een eerste keer over Tokyo Blade. Men probeerde het opnieuw tussen 1995 en 1998, maar de in die periode uitgebrachte albums sloegen, net als veel van de voorgangers, niet echt aan. Sinds 2007 probeert het gezelschap – waar wisselingen in de line-up zowat de enige constante factor blijken te zijn – het opnieuw en is men met deze ‘Dark Revolution’ aan het derde album toe. ‘Dark Revolution’ telt elf nummers waarvan de sterkste niet echt moeten onderdoen voor het werk uit de beginjaren als Tokyo Blade. Dit betekent dus goed opgebouwde nummers traditional heavy metal / NWOBHM waar kracht en melodie samen gaan en waar het heerlijk op headbangen is, onderwijl je luchtgitaar geselend. Bass en drums zorgen voor een solide fundament. De riffs klinken krachtig en zorgen voor een stevige ruwbouw terwijl de gitaarsolo’s melodieus en “to the point” zijn. De vocalen staan goed hun mannetje tussen dat melodieus geweld. Niet alle nummers vinden we even geslaagd, maar als we het totaal plaatje bekijken, moeten we durven stellen dat Tokyo Blade toch een goed, zij het genre gebonden, album heeft afgeleverd. Pretentieloos krachtig en melodieus rocken heet dat dan of is het “pretentieloos krachtige en melodieus oud worden”? Liefhebbers van het eerste uur van de band, maar ook fans van traditional heavy metal in het algemeen hebben er met ‘Dark Revolution’ een geslaagd album bij.

Luc Ghyselen (78)

Dissonance Productions

Tracklist: 1. Story Of A Nobody 2. Burning Rain 3. Dark Revolution 4. The Fastest Gun In Town 5. Truth Is A Hunter 6. Crack In The Glass 7. Perfect Enemy 8. See You Down In Hell 9. The Lights Of Soho 10. Not Lay Down And Die 11. Voices Of The Damned