Sölicitör: Spectral Devastation

‘Spectral Devastation’ is het eerste full-album van het Amerikaanse Sölicitör, een heavy metal / speed metal band opgestart in 2018. Een eerste demo was er in 2019 en die werd dat zelfde jaar al opgevolgd door een eerste vier tracks tellende ep. Nu is het vijftal – Amy Lee Carlson (vocals), Matthew Vogan (gitaar), Patrick Fry (gitaar), Damon Cleary – Erickson (bass) en Johann Waymire (drums) – klaar om de wereld te gaan veroveren middels dit eerste full-album uitgebracht via Gates Of Hell Records. Zoals het hoort ligt het tempo hoog. Bass en drums beperken zich voornamelijk tot het aangeven van het ritme, maar zorgen tevens voor een solide basis. De riffs helpen duidelijk om het tempo hoog te houden en worden door al even snelle en vingervlugge gitaarsolo’s opgehouden. De stem van Amy klinkt krachtig en verzandt voor een keer niet in hoge uithalen. Misschien missen die hards van het (sub)genre dit dan wel, maar uiteindelijk vinden wij dat niet echt een afknapper. Zo klinkt de ban misschien net iets anders dan veel (sub)genre genoten. Acht nummers vuurt Sölicitör op ons af en die zorgen stuk voor stuk voor een snedig tempo zodat je het moeilijk hebt om te volgen op je luchtgitaar. Dat je onderwijl mag headbangen staat natuurlijk als een paal boven water. Met ‘The Red Queen’ krijg je een lang nummer aangeboden aan een medium tempo en dat eindigt met een zeer luchtig instrumentaal stuk dat wij ondertussen al skippen als we dit album opnieuw afspelen. Ook van de vrij lang uitgesponnen instrumentale intro voor ‘Night Vision’ zijn we niet echt fan. Maar van zodra de kracht en de speed erin komt, zit het naar onze smaak weer goed. Knapste nummer, naar onze bescheiden mening, is ongetwijfeld ‘Spectres Of War’, waar kracht en aanstekelijkheid hand in hand gaan in een werkelijk mooi opgebouwd speed metal nummer. Eigenlijk hebben we niet echt te klagen over dit debuut van Sölicitör, want het gezelschap zorgt zodoende voor een best knap visitekaartje. Toch was onze aanzet voor deze review – “klaar om de wereld te gaan veroveren” – nog wat te hoog gegrepen. Maar zeker voor nummers als ‘Spectres Of War’ mag men ons steeds wakker maken. En was elk nummer op dit album van dit niveau dan was ons waarderingscijfer stukken hoger geweest.

Luc Ghyselen (78)

Gates Of Hell Records

Tracklist: 1. Blood Revelations 2. Betrayer 3. The Red Queen 4. Leathür Streets 5. Night Vision 6. Terminal Force 7. Spectres Of War 8. Grip Of The Fist