Nemus: Stein-Mensch

Het Duitse solo project Nemus wordt omschreven als ”Neue Deutsche Schwärze: black metal / post Rock”. Vanaf het ontstaan van dit project, in 2017 brengt Nemus zijn atmosferische black metal in de Duitse taal, en dat maakt hen toch uniek binnen dat wereldje. De man omschreef in het verleden bovendien al de oerkracht van de natuur, die elk menselijk denken overschrijdt. Er zit dus ook een verhalenlijn in de songs, in het verleden ging het over het woud op ‘Wald Mensch’ in 2017 en in 2018 de kracht van de zee ‘ See-Mensch’. Ook de nieuwste schijf ‘Stein-Mensch’ is een donker, luguber paadje dat je met het angstzweet op de lippen doet ontwaken uit een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Deze keer gaat het dus over alles wat met “stenen” te maken heeft. Het massieve van berglandschappen en dergelijke meer loopt als een rode draad doorheen deze schijf. Vanaf ‘Der Berg’ kom je in een landschap terecht waar die natuurkrachten het dus van de mens overnemen, een natte droom voor velen. Nemus voegt daar zoveel duisternis aan toe, dat je ook de donkere kant van die schone natuur letterlijk gewaar wordt. Dit atmosferisch black metal schijfje bezorgt je koude rillingen tot de bot. En dat is niet enkel de verdienste van een best verschroeiend hete instrumentale aankleding. Het is vooral die ijzingwekkende stem uit diezelfde duisternis die zorgt voor dat angstzweet op je lippen. Bij elke song weer wordt je verder gedreven naar verdoemenis, tot er van enig menselijkheid niets meer overblijft. Wie ooit de top van een berg heeft bereikt, en de immense kracht van de natuur rondom zich heeft aanschouwd, weet waar we het over hebben. Dat overweldigend gevoel, die kracht die deze natuur uitstraalt in al zijn schoonheid geeft je een intens gevoel vanbinnen dat in geen pennenstreek valt te omschrijven. De nietigheid van het mensdom komt op die momenten nog het meest boven drijven. De donkere kant daarvan, minstens even intensief als het licht dat doorheen de wolken schijnt, wordt hier echter door Nemus op een meesterlijke wijze uit de doeken gedaan. Elke song opnieuw overvalt je iets dat inderdaad met geen woord valt te omschrijven. Zo overweldigend dringen: ‘Der Fall’, ‘Des Verschlieb’, ‘Der Schrei’ en ‘Der Fluch’ door je genen door, dat je verstijft van angst die oerkracht van de natuurverschijnselen op de top van diezelfde berg gewillig ondergaat. Conclusie: De kracht van deze plaat zit hem in het feit dat deze artiest de natuur zodanig mooi omschrijft, dat je zowel het licht als de duisternis letterlijk voelt over jou neerdalen. Dat was in het verleden al zo, dat blijkt bij dezen ‘Stein-Mensch’ dus weer het geval te zijn. Van enig lichtje in die duisternis is bij Nemus echter totaal geen sprake, integendeel zelfs. Nemus schotelt ons dan ook een donkere schijf voor die letterlijk aan je ribben kleeft, en neemt je mee naar de wandeling naar de top. Eens die top is bereikt overvalt zowel de overweldigende kracht van de natuur als de nietigheid van het mensdom je. Apocalyptische taferelen voor de ogen halende, laten we ons gewillig wegdrijven naar de donkere gedachtekronkel van deze Duitse grootmeester van occulte duisternis wetende dat het einde nakende is, en demonische wezens uit uw fantasiewereld of je donkerste nachtmerrie het binnenkort van jou zullen over nemen.

Erik van Damme (80)

Naturmacht Productions NP 112

Tracklist: 1. Der Berg 2. Der Stieg 3. Der Fall 4. Das Herz 5. Der Golem 6. Das Verschließ 7. Der Schrei 8. Der Fluch