Nytt Land: CVLT

Met internationale kleppers als Wardruna en Heilung, en de heropleving van interesse in het voorchristelijk heidendom door series als Vikings, Norsemen en The Last Kingdom, ligt ambient folk weer goed in de markt. Terwijl voornoemde mastodonten niet alleen voor volle zalen maar ook voor een vol podium zorgen, pakken de rasechte Siberiërs van Nytt Land het anders aan. Voor hen geen schare figuranten en dertien achtergrondmuzikanten: de mythische muziek spreekt voor zichzelf. De simplistische, maar des te meer overtuigende sjamanistische ambient folk op hun vorige album ‘Odal’ werd op hun Europese tour in 2018 zelfs overeind gehouden door enkel de twee drijvende krachten achter Nytt Land: broer en zus Anatoly en Natalya. Met de nieuwe plaat ‘CVLT’ wordt dit misschien moeilijker, want al vanaf opener Valhalla Rising horen we veel meer lagen en melodie dan voorheen. Er wordt meer gekozen voor de duistere epiek van de grote genrevertegenwoordigers. De esoterische stem van Natalya en het wiegend repetitieve houdt het rituele er echter zeker in. Tracks als ‘Sigrdriva Spell’, ‘Hanum’ en ‘Rigsthula’ zijn dan weer meer in de lijn van het vroegere werk, bezwerend, eenvoudig en efficiënt met diepe ambient drones en sjamanistische percussies die tot in je borst doordringen. oude stem technieken van weleer, zoals een schrikbarend hoge tuvan en wel heel overdadig overslaande stem, zijn alomtegenwoordig en ook de oud-Scandinavische thematiek is weer van de partij, aangespekt met inheemse Siberische folklore. Als leuke extraatjes zijn er gastoptredens van Tuomas Rounakari (de violist van Korpiklaani), die op gepaste momenten een viool professioneel verkracht op ‘Ar Hotan Imi’, en diens Korpicollega Jonne Järvelä op de middeleeuwse ballade ‘Sortunut Ääni’ (dat wel heel sterk in de lijn van Wardruna’s ‘Skald’ ligt). Ook Arkona-frontvrouw Maria Arkhipova mag haar steentje bijdragen op afsluiter ‘Song Of The Goddess Keeper’, een heel degelijk nummertje chille ambient folk met een “grooveke” aan. ‘Pusel Of Aki’s Song’ dreigt dan weer iets té monotoon te worden, maar er is ook een heel grote vernieuwing in dit album. Nytt Land gaat de gewaagde keuze aan om ambient folk te mengen met andere genres! ‘Song Of The Kazym Goddess’ en het ietwat goedkope ‘Seven Spirits In White Coats’ zijn met drum en gitaar een soort proto-metal te noemen, het equivalent van een negende eeuwse Viking die ambient pagan sludge probeert te maken. Helemaal geslaagd is het niet, maar het spreekt wel van creativiteit en de nodige balls. ‘Nidavellir’ en ‘Solarjod’ dwepen dan weer met electro en industrial, wat vreemd genoeg een meer geslaagde combinatie lijkt te zijn (zeker omdat de overgang met de “pure” ambient naadloos gebracht wordt). De critici zullen ongetwijfeld zeggen dat het redelijk ironisch is dat ze net met een album genaamd ‘CVLT’ sellouts worden, maar globaal genomen is dit nog steeds een degelijk album dat de deur naar het heidense verleden wijd opengooit, maar de weg naar de moderniteit niet helemaal afsluit. Fans van Wardruna, Heilung, Danheim en Forndom moeten dit zeker een kans geven! Ideale muziek om op duistere avonden sinister uit het raam te staren en snode plannen te broeden …

Sam Bruynooghe (78)

Independent Release

Tracklist: 1.Valhalla Rising 2. Song Of The Kazym Goddess 3. Rigsthula 4. Ar Hotan Imi 5. Seven Spirits In White Coats 6. Pusel Of Aki’s Song 7. Nidavellir 8. Solarljod 9. Sigrdriva Spell 10. Sortunut Ääni 11. Hanum 12. Song Of The Goddess Keeper