Invoker: Towards The Pantheon Of The Nameless

Het Duitse Invoker werd in 2010 opgestart door het duo Tino Schumann (drums) en Tino Büttner (vocals, gitaar). Een tweede gitarist (C.U.) en een bassist (Negrazus) maakten het kwartet compleet tijdens de opnames van het debuutalbum, ‘A New Age’, in 2013. Voor ‘Aeon’, dat er in 2015 aan kwam, waren Florian Jäntsch (bass) en Christian Ulbrich (lead gitaar) de ontbrekende factoren. Voor dit derde werkstuk, ‘Towards The Pantheon Of The Nameless’ is de line-up nog maar eens gewijzigd. Dit keer zijn Nico Hünniger (lead gitaar) en Ingo Rusche (bass) de extra krachten. Wat niet gewijzigd werd in de muzikale carrière is de muzikale koers. Je krijgt nog steeds een mix te horen van black metal en melodic death metal, een combinatie die op papier telkens wel werkt voor ondergetekende. Met de eigenzinnige geluiden die de opener bevat, kunnen we enkel aangeven dat men wat mysterieus, maar vooral dreigend overkomt. We bedoelen maar het is ene intro die ons in de juiste stemming probeert te brengen, zonder eigenlijk de sound van de band te verraden. Het titelnummer zet je dan meteen op het goede spoor: een stevige en krachtige sound wordt aan een stevig tempo over je heen gekapt. Melodie, kracht, duisternis, kilte en dreiging worden samengebracht en bouwen mooi op. Enkel op het vocale vlak blijven we wat op onze honger zitten: we zijn met andere woorden niet echt fan van het rauwe en zware stem timbre van Tino. Wel top: de heel knappe inventieve en melodieuze gitaarsolo. Hetzelfde is van toepassing op ‘Journey To Darkness’, een nummer dat wat wisselingen in tempo en ritme telt. ‘Dark’ lijkt ons een intermezzo. We krijgen immers overwegend piano te horen en een kinderstemmetje in een duistere atmosfeer gedompeld. De draad wordt opnieuw opgenomen voor ‘Devils Door’ waar we opnieuw onder de indruk zijn van de flitsende, maar mooi melodieus klinkende gitaarsolo. En opnieuw vallen de vocalen niet in onze smaak: de schreeuwerige stem in de achtergrond had voor ons al helemaal niet gemoeten. ‘Fall Into The Void’ bevat opnieuw voldoende tempo en ritme wisselingen om onze aandacht vast te houden. Ditmaal komt een stukje gesproken tekst langs, maar het is opnieuw de gitaarsolo die ons daadwerkelijk over de streep trekt. De heren stomen stevig op dit elan verder met ‘Breathless’, ‘The Veils Of Golden Light’ en ‘Above The Stars’. Telkens opnieuw worden we getroffen door de melodieuze en inventieve gitaarsolo, maar hebben we moeite met het stem timbre. Als dit je echter ligt, krijg je een knap melodic black / death metal album en mag je gerust wat punten gaan bijtellen bij ons waarderingscijfer, want op puur muzikaal zijn we wel overtuigd van het kunnen van Invoker.

Luc Ghyselen (76)

Einheit Produktionen

Tracklist: 1. Crumbling Sky 2. Towards The Pantheon Of The Nameless 3. Journey To Darkness 4. Dark 5. Devils Door 6. Fall Into The Void 7. Breathless 8. The Veils Of Golden Light 9. Above The Stars