Benighted: Obscene Repressed

Benighted is intussen ruim twintig jaar de vaandeldrager van extreme death grind uit Frankrijk. Van de oorspronkelijke bezetting schiet enkel nog brulboei Julien Truchan over. Medeoprichter Olivier Gabriel verliet na de opnames van ‘Necrobreed’ in 2017 de band. Aangezien deze snarenplukker een groot aandeel had in het songschrijven, waren we toch wel meer dan benieuwd of zijn vervanging de band een ander geluid zou bezorgen. ‘Obscene Repressed’ geeft als opener van de gelijknamige plaat meteen het antwoord: nee! Zoals we van Benighted gewend zijn, is de plaat één uitgerekte brok pure brutaliteit en agressie waarbij Julien Truchan als vanouds zijn gevarieerde stemgeluid laat bewonderen. Zware deathgrunts worden afgewisseld met rauwere stukken en ook het eerder hardcore-achtige stemgeluid valt geregeld te bewonderen. Dit komt heel uitgesproken aan bod bij de gastbijdrage van Jamey Jasta (Hatebreed frontman) op ‘Implore The Negative’. Andere gastbijdragen vallen te noteren op naam van Sebastian Grihm (Cytotoxin) bij ‘The Starving Beast’ en van Karsten Jäger (Disbelief) tijdens ‘Mom, I Love You The Wrong Way’. Het maakt van ‘Obscene Repressed’ een album dat vol afwisseling zit. Het thema is – traditiegetrouw – de menselijke psyche in zijn meest ziekelijke vormen. Op ‘Obscene Repressed’ vormt het leven van een zekere Michael de rode draad. Deze knaap kreeg als kind niet de correcte psychologische begeleiding waardoor hij een bijzondere gestoorde relatie heeft met zijn ouders, vooral met zijn moeder waar er sprake is van een oedipuscomplex. Dat het verhaal eindigt met de onwaarschijnlijke drang van Michael om terug te keren naar waar hij vandaan komt, namelijk in zijn moeder, geeft een beetje een idee over de monsterlijke brutaliteit van het album. U mag zich verwachten aan een volledig ingedrukt gaspedaal vanaf de eerste noot tot de allerlaatste noot. Let wel, bij momenten is er een rustpunt zoals de aanvang van ‘Brutus’ bijvoorbeeld maar dan is er weer de harde klap in het gezicht en is er weer de muur van geluid. Is het vernieuwend? Nee. Is het totaal verrassend? Nee. Is het reusachtig goed? Ja! ‘Obscene Repressed’ zal vast niet de geschiedenisboeken ingaan als dé mijlpaal van de death / grind, zelfs niet als de referentieplaat van Benighted durven we denken maar het is wél een plaat zoals we vinden dat een brutale plaat hoort te klinken. Met beukende drums, snedige riffs, krachtige zang én afwisseling. Na meer dan twintig jaar toont de band waarom ze een plaats aan de top van het genre meer dan waard zijn. Ook nog even een speciale vermelding voor het schitterende artwork van Grindesign aka Robert Borbas.

K.H. 85

Season Of Mist

Tracklist: 1. Obscene Repressed 2. Nails 3. Brutus 4. The Starving Beast 5. Smoke Through The Skull 6. Implore The Negative 7. Muzzle 8. Casual Piece Of Meat 9. Scarecrow 10. Mom, I Love You The Wrong Way 11. Undivided Dismemberment 12. Bound To Facial Plague