Corona treft ons allemaal (4).

De festivalzomer

We geven het toe, ruim een maand geleden begon het verlangen naar de festivalzomer weer te groeien zoals het dat elk jaar doet. Plots was er dat virus dat eerst als een “ver-van-ons-bed-griepachtig ding” in China huishield om dan ook een dodelijk raid in Europa en de rest van de wereld te beginnen. Plots waren begrippen als “lockdown” en “coronamaatregelen” dagelijks de meest gehoorde termen. Met elk slachtoffer dat viel, groeide de onrust en de angst. Onrust en angst voor zo ongeveer al het mogelijk denkbare. In de eerste plaats, uiteraard, bekommernis om de gezondheid, van onszelf maar evengoed van alles en iedereen die ons dierbaar is.

Hoewel de maatregelen verlengd werden en steeds meer evenementen geannuleerd of in het beste geval uitgesteld werden, leefde bij velen toch nog de hoop dat tegen de zomer alles nog mogelijk was. Maar toen kwamen er onheilspellende berichten zoals bijvoorbeeld de annulering van Glastonbury. Het was pas enkele dagen geleden met de aankondiging van een klepper als Pearl Jam dat de ganse tour met een jaar werd uitgesteld dat het zwaard van Damocles wel héél erg dreigend boven onze hoofden kwam hangen.

En dan was er de nationale veiligheidsraad van 15 april 2020, de dag die de geschiedenisboeken zal ingaan als de dag waarbij alle grote evenementen in ons landje tot eind augustus verboden zijn. We weten het – we horen een aantal al steigeren en zeggen dat er toch zeker belangrijker zaken zijn in het leven – we weten dat écht wel maar laat ons toch even toe om hier even compleet door van de kaart zijn en dat mág. Echt, dat mag. Net zoals alle sportliefhebbers zich geen blijf weten met het wegvallen van elk sportevenement waarnaar werd uitgekeken. Geen EK voetbal, geen Olympische Spelen, geen voorjaarsklassiekers, geen kampioenvieringen in de meeste sporttakken.

Hoe kijken we niet met tienduizenden uit naar de zomermaanden vol muziek en ontspanning? Naar grote evenementen zoals pakweg de Gentse Feesten maar minstens even hard naar het voorziene jubileum van Graspop, de ronduit indrukwekkende affiches van tal van grote én kleine festivals. Want muziek verzacht de zeden. Het brengt mensen samen en verenigt. Het verenigt vrienden die ernaar uitgekeken hebben om samen te genieten van muziek en gezelschap maar het verenigt evenzeer mensen die elkaar voor de eerste keer ontmoeten en al dan niet met een glas teveel op ontroerd worden op hetzelfde moment of tegen elkaar knallen in een moshpit en er nadien nog een glas op drinken. Hoe hebben we niet met zijn zovelen uitgekeken naar het zoveelste óf misschien het eerste optreden van een bepaalde band?

Plots is alles weggevaagd en ja we mogen daar gerust rouwig om zijn, los van het feit dat het de enige logische beslissing was. Onze rouw gaat nu al verder dan enkel het gemis aan enige blije festivalzomer. We houden echt ons hart vast voor hetgeen dit teweeg gaat brengen bij organisatoren en artiesten en iedereen die leeft van muziek of evenementen. We hebben daarnet enkele grote namen vernoemd zoals Glastonbury en Graspop. We zijn er nogal gerust op dat die dit wel overleven, net als een gevestigde superwaarde als Pearl Jam of Iron Maiden dit ook wel aankan. Maar wat met alle kleinere bands of organisaties? Voor velen zorgt de festivalzomer voor een inkomen waar hun bestaan simpelweg vanaf hangt. Podiumbouwers, foodtrucks, drankleveranciers, geluidstechnici, tentenverhuurders, de lijst kan quasi eindeloos worden aangevuld. Ons hart gaat hierbij evengoed uit naar al die mensen die in de schaduw staan van de grote artiesten of namen in de festivalwereld. We overdrijven niet als er gesproken mag worden van menselijke drama’s. En ja nogmaals, we weten het, het kon niet anders, het was het enige juiste én elk slachtoffer van het virus is er één teveel. Maar niettemin, dit weegt, het doet pijn op alle mogelijke manieren. Muziek hoort blij te maken, te ontspannen, de dagelijkse drukte te kunnen ontsnappen, het jachtige in onze samenleving te compenseren zodat we nadien verder kunnen. Het wegvallen hiervan mag ons aan het denken zetten over hoe belangrijk we muziek eigenlijk écht vinden in ons leven. Het antwoord voor onszelf is belachelijk eenvoudig: we kunnen ons geen leven zonder muziek voorstellen. Vandaar zijn we nu al bezig met het zoeken naar mogelijkheden om deze immense tegenslag te overbruggen tot we weer “uit ons kot mogen” om te genieten van optredens en evenementen. We kopen online platen en merchandise, niet enkel om artiesten en labels te steunen maar niet in het minst om onze innerlijke drang te bevredigen. Misschien slechts druppels op een hete plaat maar vele kleintjes maken één grote, elke bijdrage helpt dus, ook mentaal.

Een vriend opperde al het idee om deze zomer een scherm te installeren in zijn tuin om daar dan de hele tijd dvd’s te spelen van optredens. Wat een zalig idee – als dat dan in beperkte mate wél toegelaten is uiteraard. Met dezelfde goeie vrienden van altijd toch nog genieten van je favoriete muziek. Toch nog te kunnen discussiëren over hoe goed of slecht je het vond bij een goed glas bier, voor een keertje zelfs niet uit die rottige plastic bekers…

Het is weer voorbij die mooie zomer, nog vóór het begon…

Hier nog een aantal persberichten.

Beste vrienden,

Het zat al een tijdje in de lucht, maar nu kunnen we het jullie melden. Dit jaar zal er geen Antwerp Metal Fest plaatsvinden. Maar niet getreurd, we zijn nu al druk in de weer om de volledige affiche over te zetten naar 22 en 23 mei 2021. De nationale veiligheidsraad heeft beslist om alle evenementen tot eind augustus te verbieden door deze pandemie. Daar geven wij dan ook gevolg aan en verplaatsen we het festival naar volgend jaar.

Graag hadden we gezien dat Sodom onze wei omvormde tot de poorten van de hel. Ook hadden we de echte exclusieve show van Living Gate aan jullie voorgeschoteld, maar jammer genoeg heeft het Corona-virus een stokje in de wielen gestoken. Zelfs dit was een vijand die de almachtige Conan niet kon verslagen.

We zijn achter de schermen al hard aan het werk aan de volgende editie, waar we zo snel mogelijk al met een volledige line-up voor komen. Niet getreurd, als je al een ticket had gekocht voor dit jaar, is dit zeker ook geldig voor volgend jaar.

We zullen jullie dit jaar enorm missen, maar onthoud: Stay Metal, Stay Safe!

See you next year,

Team AMF

Our Belgian government has just announced a ban of any festivals until the end of August 2020. So we are forced to postpone Throne Fest 2020 to 22-23 MAY 2021 🙁

ALL tickets purchased for the 2020 edition WILL be valid for THRONE FEST 2021 !!!

The current situation is having an enormous financial impact on our organisation, so please keep your purchased tickets for the 2021 edition!

Many bands have already confirmed for next year!

If you can not make it on the dates for the 2021 edition, please get in touch via “ info@thronefest.be

GMM 2020 uitgesteld naar 2021

De overheid heeft zonet nieuwe maatregelen afgekondigd. Tot eind augustus 2020 mogen in België geen massa-evenementen plaatsvinden. We hebben er echt alles aan gedaan om GMM door te laten gaan maar met veel pijn in het hart moeten we jullie meedelen dat de 25ste editie van Graspop Metal Meeting wordt uitgesteld naar 2021. Dit was een zeer moeilijke beslissing.

Al jaren komen tienduizenden metalheads van over de hele wereld in Dessel samen voor de metalen hoogmis van het jaar. Van heavy tot black metal, van metalcore tot hardrock, van punk tot classic rock, en meer. Een festival met meer dan 50.000 bezoekers per dag zou een te groot gevaar zijn voor de samenleving. We stellen steeds de veiligheid van onze bezoekers, crew en artiesten voorop.

In 2021 komen we terug, beter dan ooit. De 25ste verjaardag van GMM zal gevierd worden van 17 t.e.m. 20 juni 2021. We doen ons uiterste best om zoveel mogelijk bands van de #GMM20 line-up over te zetten naar de #GMM21 line-up. De volledige line-up zal later bekend gemaakt worden.

We werken nauw samen met onze ticketpartner om zo snel mogelijk met iedereen contact op te nemen. Er volgt binnenkort meer info. We zullen zo snel mogelijk alles op punt zetten om een passende oplossing te vinden voor alle festivalgangers. We rekenen daarvoor op jullie begrip.

Iedereen werd getroffen door dit virus. We denken aan jullie. We komen hier samen sterker uit. We willen ons respect uiten naar alle zorg- en dienstverleners die dag en nacht strijden tegen het COVID-19 virus.

We willen ook jullie bedanken voor jullie loyaliteit en steun in deze donkere dagen.

Stay metal, stay safe & take care!

GMM

Lokerse Feesten 2020 wordt geannuleerd

Door de beslissing van de veiligheidsraad wordt de 46e editie van Lokerse Feesten geannuleerd. Deze wordt verschoven naar 30 juli tot 8 augustus 2021.

Hoop.

Ondanks de weinig gunstige voorspellingen, bleven we als organisator de laatste weken gedreven verder werken met hoop als drijfveer. Vingers kruisen, kaarsen branden, alles deden we in de hoop dat jullie binnenkort met een schitterende line-up het lockdownvoorjaar zouden kunnen wegspoelen en -dansen op de Grote Kaai.

Verbijstering.

Maar de hoop is omgeslagen in verbijstering. Verbijstering omdat we moeten vechten tegen een onzichtbare vijand die ons – voorlopig – het zwijgen oplegt. Dat iets hiertoe in staat zou zijn, neen , dat hadden we nooit verwacht. Maar ons klein krijgen, nooit.

Respect.

Respect voor de experten die deze beslissing moeten nemen, enkel in dienste van de gezondheid van ons allen. Aartsmoeilijk hebben we het er mee, maar we aanvaarden deze beslissing omdat we weten dat dit nu de beste is.

Dank.

Heel veel dank aan de vele tickethouders die ondanks de voorspellingen, bleven uitkijken naar een mooie zomer. Jullie worden binnenkort allemaal via mail gecontacteerd in verband met jullie ticket of abonnement. Even geduld nog, zodat we jullie hierover de juiste richtlijnen kunnen geven.

Dank ook voor het geduld van de medewerkers, partners en leveranciers. Samen met jullie kunnen we nu reeds het traject richting volgend jaar uitstippelen.

De 46e editie van ons festival zal dus niet doorgaan in 2020, maar in 2021. Fucking hell, al zoveel zin in!