Blended Brew: Shove It Down

Blended Brew is afkomstig uit Kopenhagen, Denemarken. Het gezelschap zorgde eerder voor een full-album, ‘Hand Patrones’ (2015), en een ep, ‘Laughing At Your Feet’ (2016). Nu is de opvolger klaar. Blended Brew haalt de mosterd uit de classic rock periode van de jaren zeventig en stipt bands als Led Zeppelin en Deep Purple aan als voorbeelden. Maar ze blijven ook grasduinen tussen de hedendaagse bands en komen dan terecht bij bands als Rival Sons en Tyler Bryant & The Shakedown. Je hebt het ondertussen begrepen: een mix van rock, classic rock en hard rock. De heren van Blended Brew hebben het goed begrepen en zorgen op deze ‘Shove It Down’ voor tien knappe songs die perfect in dat vakje passen. Opener ‘Ancient Alien’ gaat misschien wat ongelukkig van start, maar is een knappe rockende song waar melodie, kracht en aanstekelijkheid samen worden gebracht tot een geheel. Een bluesy harmonica zorgt voor een extra accent, terwijl orgel en gitaar doen denken aan Deep Purple. De toon is gezet voor het volledig album. ‘Stay In The Shadow’ gaat op dat elan verder en klinkt iets steviger, zonder het melodieuze aspect te negeren. Het langzamer gebrachte ‘Woman In Need You’ hakt er stevig op in met wat extra dreiging. De tonen van orgel en piano doen opnieuw denken aan Deep Purple. ‘Electrifeid Looser’ krijgt een injectie van kracht mee vanaf de intro om uit te groeien tot een gezwinde rockende song. Je knikt meteen goedkeurend mee: een nummer dat uitnodigt voor lange autoritten over een of andere Amerikaanse highway. De typische tonen van een hammond mogen ‘Rival Cunt (Give Me Your Love)’ openen, waarna het nummer mooi verder blijft kabbelen. Er zit iets meer rust in dit nummer maar dat wordt goedgemaakt de stevige erupties van kracht die mooi worden opgebouwd. Het titelnummer krijgt een aanstekelijke groove aangemeten en rockt rustig, maar best wel met een onderhuidse kracht, verder. Een klagende stem, ondersteund door hammond, zorgt voor de intro van ‘If The Streets Could Talk’, dat verder mooi wordt opgebouwd en extra kracht en souplesse mee krijgt. ‘Run And Hide’ opent meteen veelbelovend met een rockende groove en alle verwachtingen worden mooi ingelost in deze knap opgebouwde rocksong waar de hammond opnieuw mooie accenten mag over draperen. Voor het mooi rockende ‘Renegade’ wordt wat extra energie en tempo toegevoegd, zonder dat men echt stevig door de bochten scheurt. De gevoelige ballade ‘Don’t Say No’ sluit dit tweede album af. Wie houdt van een van eerder genoemde bands of van classic rock / hard rock in het algemeen mag deze nieuwe van Blended Brew een kans geven. Het is immers een heel knap, zij het genre gebonden, album geworden met veel ruimte voor piano, en vooral hammond, en een warme stem.

Luc Ghyselen (82)

Mighty Music PMZ 328

Tracklist: 1. Ancient Alien 2. Stay In The Shadows 3. Woman I Need You 4. Electrified Looser 5. Rival Cunt (Give Me Your Love) 6. Shove It Down 7. If The Streets Could Talk 8. Run And Hide 9. Renegade 10. Don’t Say No