Bullets And Octane: Riot Riot Rock ‘n’ Roll

Het Amerikaanse Bullets And Octane is er sinds 1998 en staat garant voor een daverend feestje waar hard rock, rock ‘n’ roll en punk elkaar de hand reiken. Met ‘Riot Riot Rock ‘n’ Roll’ is het gezelschap toe aan zijn zevende full-album terwijl ze tussendoor zo goed als constant op tournee zijn: een hard werkende band dus. Op dit nieuwe album krijg je tien gebalde nummers te horen die perfect weer geven waar de band voor staat: pretentieloos stevig hard rockend plezier. Ze vliegen er meteen stevig en heel energiek in met het gedreven titelnummer. Het tempo ligt meteen hoog en het punk / rock nummer zorgt voor een aanstekelijke vibe: je kan het refrein meteen meebrullen. ‘Ain’t Gonna Be Your Dog’ opent al even gedreven, maar neemt dan gas terug: een gegeven waarmee ze wat spelen in dit nummer. Met ‘The Devil’ gaat het weer hard en krachtig vooruit: een gedreven en energiek hard rock ‘n roll nummer overgoten met een punk sausje. Opnieuw komt ook die aanstekelijke vibe naar boven en kan je zo het refrein gaan meebrullen. De heren laten het tempo zakken tijdens ‘Give Me A Reason’ waar een punk vibe overheerst. Ook ‘As The Bombs Fall’ zit in datzelfde vakje. Met ‘Addicted To Outrage’ kiest men voor een andere aanpak: een mid tempo nummer met een iets rustiger start. De onderhuidse dreiging van kracht en een punk vibe zindert doorheen dit mooi opgebouwde nummer. Het tempo wordt terug opgevoerd voor ‘Heaven Can Wait’ dat eerder aarzelend opent, maar dus duidelijk aan kracht en tempo wint. ‘Chaos’ opent wat eigenzinnig met een chaotisch tafereeltje waarna de hard rock ‘n’ roll van de heren overnemen met een heel aanstekelijke vibe: wie op dit nummer blijft stilstaan is waarschijnlijk reeds dood. Rock met een swingende ondertoon. ‘Rooftop Tears’ is een eerder ingetogen nummer, althans naar Bullets And Octane-normen, zonder dat een bepaalde rock / punk vibe ontbreekt. Afsluiter ‘Lost Crazy Pscycho’ opent aarzelend maar zorgt dan nog voor een stevige adrenaline staat. En hey, hoe kan zanger Gene Louis, zo’n tekst uit zich persen? Het lijkt wel alsof hij geen adem hapt. Een knap opgebouwd nummer dat dit hard rock ‘n’ roll / punk feestje op een gepaste wijze afsluit. Zonder voor vernieuwing te zorgen en in de val te trappen dat elk idee al eens eerder werd gebracht zorgt Bullets And Octane met deze ‘Riot Riot Rock ‘n’ Roll’ voor een heel geslaagd album waar pretentieloos plezier en pakken energie vanaf druipen. Meer heb je bijna niet nodig om voor een zinderende party te zorgen.

Luc Ghyselen (82)

Bad MoFo Records / Cargo Records UK

Tracklist: 1. Riot Riot Rock N Roll 2. Ain’t Gonna Be Your Dog 3. The Devil 4. Give Me A Reason 5. As The Bombs Fall 6. Addicted To Outrage 7. Heaven Can Wait 8. Chaos 9. Rooftop Tears 10. Lost Crazy Psycho