Cloven Hoof: Age Of Steel

Cloven Hoof is al een tijdje terug actief na een stilte van ruim vijftien jaar. Ze zijn al bijna evenveel jaar terug muziek aan het schrijven en toeren regelmatig. Beide doen ze trouwens in stijl. Deze NWOBHM-band is vooral gekend van de ep ‘Opening Ritual uit 1982 en het gelijknamige debuut uit 1984. Het hart van de band is Lee Payne, die er al bij is vanaf het begin. Alle andere muzikanten kwamen en gingen, zodat de huidige line-up, met uitzondering van Payne, allemaal vrij jonge muzikanten betreft. Dat merk je ook meteen aan het geluid van de band. Als openingsnummer ‘Bathory’ door de speakers knalt, dan valt het meteen dat de band dynamisch en hedendaags klinkt. We moeten Payne gelijk geven als hij beweert dat ieder album beter moet zijn dan het vorige. En ‘Who Mourns for the Morning Star?’ was al verre van slecht. Het valt ook op dat de stem van zanger George Call een meerwaarde is voor de band. Hij kweelt wel een beetje in de stijl van een zekere Dickinson, maar toch mag je getuigen van een stem die een identiteit heeft. Na het derde nummer, ‘Apathy’, ligt de plaat iet of wat in zijn definitieve vorm. Het geluid staat er en het is ontegensprekelijk dat alle songs van niveau zijn. Dit is meer dan vermakelijke heavy metal, zonder franjes, zonder grote verrassingen, met een grote voorspelbaarheidsfactor, maar dit hoeft niet per sé negatief te klinken. Ik verwacht me liever aan iets positief dat effectief ook de verwachtingen inlost. Welnu, ‘Age Of Steel’ is zo’n plaat. Met NWOBHM heeft dit op zich nog wel uitstaans, maar de sound gaat toch naar power metal. NWOBHM was ook al zo’n term die een zeer ruime lading dekte. Nee, dit is een goede metal plaat zonder meer. Cloven Hoof zit overigens op zijn plaats op een label als Pure Steel Records, waar de liefde voor klassieke heavy metal meer dan voelbaar aanwezig is. Het strekt de band tot eer dat ze er anno 2020 nog willen toedoen en niet enkel teren op het verleden. Rest me nog te vermelden dat het mooie hoesontwerp geheel in de stijl van Cloven Hoof is.

Frederik Blieck (79)

Pure Steel Records PSRCD 197

Tracklist: 1.Bathory 2. Alderley Edge 3. Apathy 4. Touch The Rainbow 5. Bedlam 6. Ascension 7. Gods Of War 8. Victim Of The Furies 9. Judas 10. Age Of Steel