Torchia: The Coven

Uit het hoge Noorden, meer bepaal uit Finland, is het melodic death metal gezelschap van Torchia afkomstig alwaar de band in Tampere in 2010 werd opgestart. De band is er naar de donkere ideeën van componist / gitarist Ville Riitamaa en ‘The Coven’ is het tweede full-album van de band na debuutalbum ‘Of Curses And Grief’ (2017). Het nieuwe album telt negen tracks die stuk voor stuk een mooie symbiose vormen tussen melodie en brutale kracht. De heren – naast Ville hoor je ook Pirkka Birkstedt (bass), Ville Virtanen (drums), Henri Heikkinen (gitaar) en Edward Torchia (vocals) – zorgen voor mooi opgebouwde nummers met knappe tempo en ritme wisselingen zodat je aandacht nergens verslapt. Vernieuwend is het allemaal niet en een “must have” is dit album ook al niet, maar een tegenvaller is dit allerminst! De basis van drums en bass zorgt voor een heel stevig fundament, het gitaarwerk klinkt krachtig en melodieus tegelijk (vooral de solo’s kregen pakken melodie mee en staan zodoende soms in schril contrast met de krachtig klinkende riffs) en de vocalen klinken rauw, ruw en stralen voldoende dreigende kracht uit. Kortom, alles is voorhanden voor een kleine veertig minuten melodieus beukend geweld waarbij headbangen en / of luchtgitaar spelen zeker niet verboden zijn. Torchia zorgt met ‘The Coven’ voor een genre gebonden album, maar wel eentje die nergens verveelt en, vooral dankzij de mooi opgebouwde gitaarsolo’s, je aandacht verdient.

Luc Ghyselen (78)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Sky 2. Gallows 3. Moon, Rise! 4. Lord of Dreams (Cult March) 5. Plague Peasant 6. Jäämaa 7. Memoirs 8. Astral Planes 9. Forever Blood