Gomorra: Divine Judgement.

De naam Gomorra werd reeds door een paar Duitse bands gebruikt. Zo waren er een death metal / thrash metal band uit Büdelsdorf en een melodic death metal band uit Hoppstädten. Beide bands hielden het niet zo lang vol. In Groot Brittanië waren dan weer twee bands actief als Gomorrah (een thrash metal band en een death metal band), maar ook die bands waren geen lang leven beschoren. En tegenwoordig hebben we ook nog weet van een Canadese death metal band die luistert naar de naam Gomorrah. Kwestie van u duidelijk te maken dat we het wel degelijk over de juiste Gomorra hebben. Het gezelschap dat nu met ‘Divine Judgement’ zijn debuutalbum presenteert is een heavy metal / thrash metal band met gitarist Damir Eskić in de rangen. Damir is je misschien wel bekend als de nieuwe gitarist bij Destruction. De band ging eerder als Gonoreas (2000-2019) door het leven en kent ook al een voorgeschiedenis als The Gonorrheas die terug gaat tot 1994. Nu gaat deze band, met Zwitserse roots, dus verder als Gomorra. Het nieuwe album opent met een typische instrumentale intro, hier ‘Canaan’ getiteld. Het is pas daarna dat de heren je op sleeptouw nemen doorheen hun muzikale spectrum. ‘Gomorra’ zet de toon met een snedige aanval: melodie en kracht gaan mooi samen en het stevige tempo schudt je meteen goed door elkaar. ‘Flames Of Death’ steekt nog een tandje bij qua tempo en kent heel knap gitaarwerk. Het ziet er naar uit dat Gomorra zijn “ding” gevonden heeft, want ‘Hope For The Righteous’ gaat op dat stramien verder. Snedig, gedreven en energiek klinkende heavy metal met thrash invloeden waar het gitaarspel met de meeste aandacht gaat lopen. Het tempo wordt wat gedrukt tijdens ‘Out Of Control’, een nummer dat ons qua opbouw en stijl wat doet denken aan Judas Priest waarna ‘Brother We’re Damned’ daar mooi op aansluit. Op vocaal vlak kiest men dit keer voor de hoge regionen, maar de gevleugelde kreten van een jonge Rob Halford worden niet gehaald. Ratelende drumpatronen openen – eerst nog wat aarzelend, maar al vlug tempo en kracht uitstralend – ‘The City Must Fall’. Eens de gitaren invallen wordt je al vlug meegevoerd met het snedige tempo en het krachtige ritme. Het tempo wordt gedrukt voro ‘Children Of the Land’, een nummer waar de heren investeren in meer dreiging, zonder aan kracht in te boeten. Flitsend gitaarwerk opent het energieke ‘Cleansing Fire’ dat alle bevat om tot een publiekslieveling uit te groeien: kracht, melodie en aanstekelijkheid. Er wordt nog een extra tandje bijgestoken tijdens ‘Angels Amongst Us’, terwijl ‘Never Look Back’ in stijl afsluit. Kracht en melodie mogen nog een laatste keer samen optrekken en doen dit met verve. En alhoewel Gomorra met dit debuut zeker het warme water niet opnieuw heeft uitgevonden, zijn we zeer te spreken over dit album, en dan vooral over de knappe gitaarsolo’s. We vermoeden dat dit wel eens vonken zou kunnen opleveren tijdens live concerten, maar dat moet gitarist Damir natuurlijk een gaatje zien te vinden in de agenda van Destruction.

Luc Ghyselen (80)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Canaan 2. Gomorra 3. Flames Of Death 4. Hope for the Righteous 5. Out Of Control 6. Brother We’re Damned 7. The City Must Fall 8. Children Of the Land 9. Cleansing Fire 10. Angels Amongst Us 11. Never Look Back