Gloosh: Timewheel

Gloosh is een Russisch woord voor “Backwoods” of “Wilderness”. Dit black metal project is er pas sinds vorig jaar en debuteert nu met dit zes tracks tellend zwartgeblakerd full-album. De cd versie werd onlangs in eigen beheer uitgebracht. De vinyl fanaten moeten nog een beetje geduld oefenen want pas tijdens de zomerperiode wordt die verwacht op Casus Belli Musica / Beverina (CBM 077LP / BP 117). George Gabrielyan, de enige persoon achter deze Gloosh is, of was eerder, ook actief bij andere bands. Met ‘Timeweheel’ brengt hij dus echt een volledig eigen werkstuk op de markt. ‘Vjkhr’ opent en meteen worden alle zwartgeblakerde registers open getrokken in deze intense en energieke track waar ene koude duisternis over wordt gedrapeerd. Inderdaad, vernieuwend is dit allerminst, maar wel heel gedreven en uitnodigend. Na een hele korte knal – mogen we dit als intro beschouwen? – barst ‘Timewheel’ zelf los uit de speakers. Geen franjes of tierlantijntjes, gewoon er keihard en stevig tegenaan gaan. Een break moment halfweg zorgt ervoor dat je even op adem kan komen om daarna weer als een wervelwind verder te gaan. Naar het einde toe zorgen akoestische gitaren dan weer voor pakken rust. De draad van zwartgeblakerde kracht en dreiging wordt al meteen weer opgepakt voor ‘Samsara’. Voldoende variatie in kracht en tempo’s en ritmes zorgen ervoor dat ook dit nummer, dat opnieuw afklokt over de acht minuten, in iets meer dan een oogwenk voorbij is. ‘Clouds’ gaat er nog een stukje furieuzer en met meer vaart tegenaan. Zijn uiterst donkere en dreigende vocalen zorgen steeds opnieuw voor koude rillingen, enkel spijtig dat die niet meer aan bod komen: ze zorgen echt wel voor een meerwaarde. Een korte donderslag opent ‘Groza’ om er daarna weer heel stevig en in volle vaart in te vliegen. Opnieuw zorgen vrij lang uitgesponnen instrumentale stukken er voor dat je tijd krijgt om ondergedompeld te worden in de dreigende duistere atmosfeer die Glossh weet op te wekken. Neervallende regendruppels maken een einde aan je mijmeringen, om meteen de draad terug op te nemen tijdens het afsluitende ‘Mokh’, opnieuw een lang uitgesponnen nummer, dat opnieuw knap opgebouwd wordt en mooie wisselingen in tempo en ritme bevat. Het geheel is een boeiend en beklijvend werkstuk dat, naar onze bescheiden mening, nog wat mer van die dreigende zware vocalen mag bevatten. Maar, ook zo vinden we ‘Timewheel’ van Gloosh een heel knap werkstuk dat we gerust willen mee nemen naar een of andere wildernis.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Vjkhr 2. Timewheel 3. Samsara 4. Clouds 5. Groza 6. Mokh