Eilera: Waves

Deze ‘Waves’, het vierde full-album van Eilera is mijn kennismaking met deze band rond deze gelijknamig vocaliste en componiste. De dame is reeds een tijdlang actief onder de naam Eilera, meer bepaald sinds 2003, nadat ze eerder (tussen 2000 en 2003), de naam Bliss gebruikte. Op deze ‘Waves’ krijg je elf nummers die het midden houden tussen Celtic folk en rock. Al hoewel de nummers mooi opgebouwd worden en voorzien zijn van knappe vocalen, mooi gitaarwerk, én een pak variatie op gebied van tempo en ritmes, kan het geheel me maar matig bekoren. De reden is het feit dat elke nummer opnieuw me iets te braaf, te radiovriendelijk, te mainstream in de oren klinkt. Versta me echter niet verkeerd: liefhebbers van folk / folkrock zullen het waarschijnlijk volledig met me oneens zijn. Dat de dame en haar begeleiders mooi opgebouwde songs brengt staat buiten kijf, echter doen ze mij persoonlijk niet zo veel. Ik zal maar eerlijk toegevend at ik van het steviger werk hou, en als ik het dan toch richting folk zoek, dan mag het eerder de duisteren variant zijn: dark folk of de Nordic Folk (Helung, Warduna en aanverwanten) variant. Deze Eilera is me dus te zeemzoet. Maar, zoals eerder gesteld, liefhebbers van (Celtic) folk (rock) zullen het waarschijnlijk grondig oneens met me zijn.

Luc Ghyselen (65)

Inverse Records

Tracklist: 1. Andada 2. Aquarius 3. Sea Widow 4. Soulmates 5. She Makes Waves 6. Roll With The Waves 7. Rebellious Town 8. Shades Of Blue 9. Une Vague 10. Lili 11. La Quest