Dawn Of Ouroboros: The Art Of Morphology

Op basis van wat je lezen krijgt in de persmap kan je je wel iets voorstellen bij Dawn Of Ouroboros, maar ik was toch wel benieuwd naar wat deze band die een beetje gehypt wordt, zou brengen. Dawn Of Ouroboros bestaat uit Chelsea Murphy op zang en gitarist Tony Thomas, aangevuld met bassist David Scanlon en drummer Ron Bertrand. De persmap spreekt over een progressive melodic death metal sound aangevuld met elementen uit black, post en atmosferische metal. Ze waren waarschijnlijk shoegaze en nog een paar andere genres vergeten. Ik bedoel maar dat dit qua beschrijving alles en niets zeggen is. Op basis van het openingsnummer, ‘Revivified Spirits’, wordt het wel duidelijk dat de sound niet mis zou staan op een label zoals Prophecy, Svart, Eisenwald, Avantgarde, etc. Tweede nummer ‘Pinnacle Induced Vertigo’ bewijst voornamelijk dat de sound nog een beetje mag en moet groeien. De mix van grunts en clean vocals en van rustige en zware passages ligt een beetje voor de hand en is minder muzikaal uitgebalanceerd dan je mag verwachten. Wat mij betreft mag dit allemaal, maar het moet functioneel zijn en ergens toe leiden. Iedereen kan zomaar van hard naar zacht en van grunts naar clean vocals overstappen, maar als de luisteraar een beetje verdwaasd achter blijft, heeft men toch zijn huiswerk niet zo goed gedaan. ’Gateway To Tenebrosity’ blijkt een intermezzo te zijn die nergens heen gaat. ‘Luxar Cathexis’ is OK, maar ik heb de indruk dit al teveel gehoord te hebben. ‘Spiral Of Hypnotism’ opent voorspelbaar maar wel mooi en evolueert naar overstuurde death metal met black metal invloeden. Weer bekruipt me een gevoel van herkenning, maar dit nummer is toch OK, zeker door de mooie vocalen ergens in het midden en het leuke rifje. ‘Serpent’s Charm’ en ‘Sorrow’s Eclipse’ mag je naast ‘Spiral Of Hypnotism’ plaatsen. Valiant Abscond’ kan dan weer voldoende bekoren. Ik vermoed dat we te maken hebben met een band die de klok ergens hoorde luiden, nu op zoek is naar een eigen geluid, maar er nog niet helemaal uit is. ‘The Art Of Morphology’ is een begin, een leuk begin, maar er moet nog serieus nagedacht worden hoe het verder moet. De kiem voor meer is aanwezig. Laat maar bloeien deze handel. Wat me werkelijk een beetje verbaasd is hoe de sound op dit album evolueert van OK tot echt wel OK. De meesten zouden hun beste nummers als eerste zetten, maar bij deze band lijkt het of je met een natuurlijke evolutie te maken krijgt.

Frederik Blieck (79)

Naturmacht Productions RWE 030

Tracklist: 1. Revivified Spirits 2. Pinnacle Induced Vertigo 3. Gateway To Tenebrosity 4. Lunar Cathexis 5. Spiral Of Hypnotism 6. Serpent’s Charm 7. Sorrow’s Eclipse 8. Valiant Abscond