My Dying Bride: The Ghost Of Orion

Hier is hij dan: de lang verwachte nieuwe cd van My Dying Bride. Vijf jaar was het wachten op de opvolger van ‘Feel The Mysery’. Ergens logisch want eind 2015 werd bij het dochtertje van Aaron Stainthorpe kanker vastgesteld waardoor de band per onmiddellijk op non actief werd gezet. Gelukkig is het meisje volledig genezen verklaard. Door de vijf jaar inactiviteit kreeg ook de band een totaal nieuwe bezetting: nieuwe gitarist, nieuwe drummer (Jeff Singer, ex Paradise Lost) en een nieuw platenlabel. Na decennia met Peaceville te hebben samengewerkt stapt My Dying Bride nu over naar het veel grotere en gereputeerde Nuclear Blast. Nu het nieuwe album nog: voor mij wordt dit de grote kanshebber om album van het jaar te worden. Akkoord, enig gebrek aan objectiviteit kan mij aangerekend worden als doom liefhebber en grote fan van deze Britse band. Maar dit album is zooooo goed. Een pareltje dus: we horen weliswaar minder grunts dan in de beginjaren, maar voor de rest is alles wat deze band zo goed maakt aanwezig: slepende riffs, de nodige versnellingen, prachtige melancholische melodieën, fenomenale, wanhopige zang, de vertrouwelijke strijkers (viool en cello) die de nummers een extra dimensie geven en waardoor de muziek onder je huid kruipt. Een productie en sound om “u” tegen te zeggen. Acht topnummers, het ene nog beter dan het andere, met een aparte vermelding voor ‘The Solace’ waar de strijkers de hoofdrol spelen en gastzangeres Lindy Fay Hella van Wardruna een beklijvende zangprestatie aflevert. Maar ook het openingsnummer ‘Your Broken Shore’ is een absoluut topnummer met alle ingrediënten die deze “Masters Of Doom” zo verdomd goed maken: slepend begin, de onvermijdelijke maar o zo mooie strijkers en dan de gebruikelijke agressievere uithalen en gegrunt. Dit nummer is gewoonweg perfect en voor mij één van hun beste nummers aller tijden. Met ‘The Ghost Of Orion’ maakt My Dying Bride, in een nieuwe bezetting, een fenomenale come back en blijven ze in dit genre op eenzame, verbluffende hoogte staan.

Bart Verlinde (100)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Your Broken Shore 2. To Outlive The Gods 3. Tired Of Tears 4. The Solace 5. The Long Black Land 6. The Ghost Of Orion 7. The Old Earth 8. Your Woven Shore