Soliloquium: Things We Leave Behind

Dit lag ondertussen al ietsje te lang op mijn werktafel, met mijn excuses aan Soliloquium en entourage. Soliloquium is een Zweeds duo die reeds actief is sedert 2011 maar tot op heden onder onze radar wist te opereren. Jonas Bergkvist en Stefan Nordström spelen reeds samen in Desolator (death metal) en Ending Quest (ook death metal), toch kon er kennelijk nog wat drukte bij. De band brengt doom / death metal die redelijk laagdrempelig is. Hiermee willen we de band zeker niet tekort doen. Noem het eerder een band die andere mensen naar het genre kunnen leiden en eventueel naar hardere uitingen van de stijl. Daargelaten moeten doom / death bands voor ons oprecht en naturel overkomen en dat lukt Soliloquium wel. Hun sterkte lijkt uit de melodieuze riffs te komen, die ons soms wat naar Dark Tranquility lijken te voeren. Andere invloeden lijken ons Swallow The Sun en November’s Doom, al is onze voeling met het genre al eventjes geleden en kunnen deze referenties ondertussen al wat gedateerd zijn. Soliloquium maakt gretig gebruik van de afwisseling tussen grunts en cleane zang. Beide met zijn eigen voordeel trouwens. De cleane zang klinkt melancholisch en triest zonder theatraal te worden en de grunt is diep en verstaanbaar. Voor wie zich afvraagt wat de gekke bandnaam betekent: het is een verbastering van Soliloquy, wat zoveel betekent als tegen jezelf praten. Hoe het voorgangers ‘An Empty Frame’ en ‘Contemplations’ verging kunnen we niet zeggen, maar ik hoop dat ‘Things We Leave Behind’, het o zo belangrijke derde album, potten kan breken en de heren dus niet enkel tegen zichzelf hoeven praten. Kwalitatief gezien is dit een doom / death album die alles goed doet en de tristesse van het genre adequaat vertegenwoordigt. De tijden waarin dit kleinood uitkomt doen de band natuurlijk geen goed, al vinden we geen (afgezegde) live concerten in hun facebookposts, dus kan het zijn dat dit één van die illustere doom groepen is die niet live optreed. Dit gezegd zijnde, elke fan van het genre zou er zeker goed aan doen de band eens een luisterend oor te bieden.

Levi De Luycker (85)

Naturmacht Productions RWE 029

Tracklist: 1. Dead Ends 2. The Discarded 3. Reminiscence 4.Existential Misshape 5. Nocturne 6.It Was All Taken Away 7. A Fleeting Moment 8. The Recluse