Burning Witches: Dance With The Devil

Burning Witches is duidelijk een band met een plan: op nog geen drie jaar tijd drie albums en een evolutie van onbekend tot stilaan tot de subliga behorende. Toegegeven, ze kregen hulp van niemand minder dan Schmier van Destruction, maar je moet het nog altijd zelf doen. Romana Kalkühl is duidelijk een dame met een pak brains. Tot in het kleinste detail klopt het plaatje bij Burning Witches: over alles wordt nagedacht. Niets wordt aan het toeval overgelaten en dat is de enige manier om je verhaal te brengen en te maken. Ook over het DNA van de groep en dat is duidelijk gebaseerd op de magie van Maiden, Dio, Manowar, Judas Priest en Iced Earth. “Als het voor een bende lelijke apen als Manowar gewerkt heeft, dan moet het zeker werken voor een paar mooie en intelligente dames als Burning Witches” moet Romana (terecht) gedacht hebben. OK, als vrouwen in de metalwereld moet je nog altijd je mannetje staan en jezelf harder bewijzen. Burning Witches loopt nog steeds aan tegen veel vooroordelen, maar die worden bedekt en niet meer openlijk geuit tegenwoordig. Nog in teveel reviews lees ik dat deze dames niet kunnen spelen of componeren: allemaal zever in pakskes. Ik zag ze een paar jaar geleden in het voorprogramma van Grave Digger en ze speelden toen al Grave Digger naar huis. Nu eerlijk gezegd wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil. Their loss, our gain. Kom achteraf niet zagen of opscheppen, zou ik zeggen. The tijd is nu. En ‘nu’ brengt Burning Witches een album uit dat in het verlengde ligt van het vorige, ‘Hexenhammer’. Het bevat misschien geen uitschieters zoals het vorige album in de vorm van ‘Executed’, ‘Open Your Mind’ of ‘Hexenhammer’ zelf. Sommige komen in de buurt: ‘Wings Of Steel’, The Sisters Of Fate’, ‘Necronomicon’, … Het album klinkt in elk geval uitnodigend en wellicht zullen sommige nummers nog moeten rijpen, want als er iets is wat de Witches kunnen dan is het nummers schrijven die knap ineen steken. Als er dan nog eens meegekeken wordt over de schouders door Schmier en Eskic, dan mag je zeker zijn dat het eindresultaat af zal zijn. Na een paar luisterbeurten kan ik alleen maar besluiten dat de zin om nog eens te luisteren intact blijft. Nuclear Blast gelooft heel erg in de band en het leidt bijna geen twijfel dat de Witches uiteindelijk erin zullen slagen een vaste waarde te worden. Ik vroeg hen onlangs waarmee ik hen plezier kon doen. Het antwoord was simpel en duidelijk: een zaal die na het optreden gelukkig naar huis keert. Deze dames staan stevig met hun metallaarzen op de grond en hebben het potentieel om god, duivel en klein pierke tot fan te maken. Misschien nog een paar dienstmededelingen:

–Streling voor het oog en oor Seraina Telli werd vervangen door niemand minder dan Laura Guldemond. Serraina had alles wat een frontvrouw moest hebben en meer zelfs, maar Laura die heeft deze kans met beide handen gegrepen en zich zozeer in de rol ingewerkt dat ze bijna al niet meer weg te denken is. Ze heeft met verve de lijn van Serraina doorgetrokken, maar aarzelt geen seconde om haar eigen accenten te leggen. Van een succesvolle integratie gesproken.

–Binnenkort gaat Burning Witches op toer met Ross The Boss. Ross The Boss zong op dit album mee met ‘Battle Hymn’, een cover van Manowar, toevallig geschreven door … Ross The Boss. It’s long way to Tipperary, maar een korte naar Bruggen, Zwitserland blijkbaar. Nu eerlijk als Romana mij zo vragen om een nummerke in te zingen, vrees ik dat ik ook het eerste beste voertuig richting Zwitserland neem. Soit, Romana en Co maken makkelijk vrienden.

–Vergeet de limited edition versie van de CD … die is namelijk al uitverkocht. Er zijn wel nog groene, rode en gele vinyls zolang de voorraad strekt.

–Vergeet ze niet te zien op Skullfest, Alacatraz of in het voorprogramma van Ross The Boss … maar ga ze zien. Je zal een geweldige ervaring opdoen.

–Voor zij die graag het album eens volledig op voorhand horen, kan ik verwijzen naar de track by track review op hun facebook-pagina. Deze verscheen in drie delen op respectievelijk 12, 19 en 26 februari.

Frederik Blieck (89)

Nuclear Blast Records

Tracklist: 1. The Incantation 2. Lucid Nightmare3. Dance With The Devil 4. Wings Of Steel 5. Six Feet Underground 6. Black Magic 7. Sea Of Lies 8. The Sisters Of Fate 9. Necronomicon 10. The Final Fight 11. Threefold Return 12. Battle Hymn