Malist: To Mantle The Rising Sun

Malist is een solo black metal project opgestart in 2017 in Moskou door Ovfrost. Begin 2019 waren we reeds gecharmeerd door het uitstekende debuutalbum van Malist. ‘In The Catacombs Of Time’ beviel ons uitstekend en we waren zeker niet de enigen die met lovende kritieken zwaaiden. Nu is Ovfrost ofwel Malist er reeds met een tweede full-album. Op ‘To Mantle The Rising Sun’ wordt hij bijgestaan door drummer M.D.B. Het nieuwe werkstuk telt zeven tracks. ‘Land Of The Bewitched’ mag openen en doet dit meteen in grootse stijl. Een rustige inloop met akoestische gitaren zal sommigen misschien op het verkeerde been zetten. Alhoewel, je voelt meteen dat er anders zit aan te komen en na zo’n minuut wordt je op je nummer gezet. Gedaan met de rustgevende akoestische klanken. Dank zij krachtige drumpatronen, stevige riffs en dreigende rauwe vocalen zet Malist een furieuze black metal sound neer. Koude duisternis en een pak dreiging overvallen je, terwijl Ovfrost nog wat experimenteert met de vocalen: rauw, krachtig en dreigend als het moet, maar evengoed beklijvend en bijna met een gesproken stem als het fragment erom vraagt. Want je krijgt een pak wisselingen van tempo, ritme en gemoed te verwerken in deze eerste track. Bemerk ook de inventieve gitaarsolo die Ovfrost uit zijn instrument tovert. De toon is meteen gezet voor de verdere verloop van het volledige album. Malist wisselt immens dreigende black metal erupties af, met rustgevende sfeervolle fragmenten en met akoestische passages. Melodie en pure donkere kracht gaan hier hand in hand samen en worden en passant nog afgewisseld met atmosferische stukjes. Toch moet je de hoofdmoot van de sound van Malist als pure beklijvende en furieuze black metal beschouwen. Zoals eerder gemeld waren we reeds onder de indruk van het debuutalbum en met dit tweede werkstuk bouwt malist daar niet enkel een vervolg aan. Nee, volgens onze bescheiden mening wordt het debuut zelfs nog iets overtroffen zodat je, als black metal fanaat, niet meer omheen Malist heen kan.

Luc Ghyselen (90)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Land Of The Bewitched 2. Shackled Minds 3. Tempest Of Sorrow 4. The Ultimate Possession 5. To Stifle The Fire In The Eyes 6. Blood Of The Untouchable 7. Karsted Hearts