Diespnea: Pneuma

Diespnea is een zo goed als onbekend duo uit Italië dat met ‘Pneuma’ een eerste full-album aflevert. Achter dit project, of mag ik toch stellen “band”, schuilen twee zo goed als onbekende artiesten: Wolke en Anxitudo. Het enige wat we je verder over de heren kunnen vertellen is het feit dat beiden multi-instrumentalist zijn. Nog een mogelijks probleem voor velen zal het feit zijn dat de Diespnea niet in een bepaald muzikaal hokje te plaatsen is. Het duo ontdekte dat ze beiden voeling hebben met black metal, en dat wordt hier dan ook als basis, gebruikt. Maar daarnaast verwerken de heren ook atmosferische stukken in hun sound. En als dit nog niet genoeg is voegen ze daar nog tal van experimentele klanken aan toe. Volgens het label plaats je Diespnea dan ook in het vakje “experimental atmospheric black metal”. ‘Pneuma’ telt vijf tracks als je het korte instrumentale atmosferische tussenstukje, kortweg ‘Intermezzo’, genaamd meetelt. Echt veel soeps is dat stukje niet: je hoort het water van de zee dat wordt samengevoegd met experimentele klanken en soundscapes die eigenlijk mijlenver verwijderd zijn van de sound op de overige vier tracks. Die nummers worden vrij lang uitgesponnen. Ze krijgen stevige en krachtige black metal fragmenten mee die worden afgewisseld met atmosferische fragmenten. Zo bouwt het duo telkens een beklijvend geheel op dat met tal van wisselingen in kracht, sfeer, tempo en ritme van begin tot eind weet te overtuigen. Enkel het instrumentale ‘Intermezzo’ had ik er persoonlijk van tussenuit gehouden, al zorgt het wel voor een extra moment van rust. Atmospheric black metal adepten moeten dit beslist een kans geven, al kunnen de enorm furieuze pure black metal erupties misschien net iets te zwaar uitvallen voor die liefhebbers. Maar dan staan gewoon de fans van pure black metal recht om de gaatjes op te vullen. Ik ben in ieder geval overtuig van het kunnen van dit duo en kijk eigenlijk nu al uit naar een vervolg op deze ‘Pneuma’.

Luc Ghyselen (88)

Naturmacht Productions NP 110

Tracklist: 1. Immortale 2. Nostos Algos 3. Intermezzo 4. Naufragio 5. Gorgoneion