Age Of Fire: Shades Of Shadow

Het Amerikaanse Age Of Fire heeft er reeds een lange geschiedenis op zitten. Toch is dit voor ons een kennismaking met deze band. Age Of Fire werd immers in 1988 en zorgde al vlug voor een titelloos full-album. Hoe dit precies klinkt, daar hebben we het raden na, want dit album passeerde ons volledig onopgemerkt. In 1990 werd de naam gewijzigd tot The Village Idiots. In drie jaar van bestaan werd onder deze naam slechts een demo op de markt gebracht. Het doek viel in 1993 over de band. Pas in 2018 werd de naam Age Of Fire terug van onder het stof gehaald. Enkel vocalist / gitarist / bassist Greg Brown bleek zich nog achter deze naam te schuilen. Ook het album ‘Obsidian Dreams’ (2019) passeerde zonder een spoortje na te laten. Nu is er ‘Shades Of Shadow’ waar Greg zich laat omringen met vocaliste Laura Viglione en drummer / bassist Michael Heck voor de tien tracks op dit album. ‘Epitah’ kan je beschouwen als een instrumentale intro. Daarna volgt ‘Time Is Running Out’, een degelijke rocksong met … mannelijke vocalen. We vermoeden van Greg zelf. Tijdens ‘Judgement Day’ maken we kennis met de vocalen van Laura en hoewel die niet super indrukwekkend zijn, stijgt het niveau van het nummer boven de andere twee tracks uit. Daarna gaat het weer de instrumentale tour op, want in zowel ‘Fairystones’ als in ‘Shades Of Shadow’ komen geen vocalen aan bod. Twee nummers die het dus moeten hebben van het gitaarspel van Greg en dat bestempelen we hier als goed, maar ook niet meer dan dat. We bedoelen hiermee dat we toch meer gewoon zijn van tal van andere gitaristen. Daarna volgt ‘King Of Aquilonia’ waar Laura opnieuw wel van de partij is, maar waar de focus te veel wordt verlegd naar het degelijke maar zeker niet spectaculaire gitaarspel van Greg. We gaan opnieuw instrumentaal verder met ‘High Speed Chase’ en ‘Dual Phases Of The Moon’. Nog twee nummers die ons niet kunnen raken, noch qua opbouw, noch qua uitvoering. Laura mag nog eens opdraven voor ‘Crystal Ball’, opnieuw een nummer dat qua opbouw weinig te bieden heeft, en opnieuw zijn we niet écht onder de indruk van zowel het muzikale gedeelte als het vocale gedeelte. Met ‘Mist At Dawn’ sluit het album instrumentaal af, en sorry, maar ook deze track boeit niet. Als besluit moeten we durven stellen dat Age Of Fire ons – we drukken ons zacht uit – helemaal niet bekoord. Greg is een OK gitarist zoals er honderden zijn en als hij een instrumentaal album wil gaan maken, moet hij nog pakken werk steken in de opbouw van de nummers en in uitvoeringen die wel aan de ribben blijven hangen. Ook zijn twee kompanen hebben nog werk voor de boeg willen ze er voor zorgen dat Age Of Fire op valt tussen de enorme massa’s aan releases die elke week weer opduiken. Deze ‘Shades Of Shadow’ zal vlug onderaan de pak raken en daar blijven liggen om stof te verzamelen.

Luc Ghyselen (50)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Epitah 2. Time Is Running Out 3. Judgement Day 4. Faitystones 5. Shades Of Shadow 6. King Of Aquilonia 7. High Speed Chase 8. Dual Phases Of The Moon 9. Crystal Ball 10. Mist At Dawn