Vredehammer: Viperous

Vredehammer is een Noorse black metal / death metal band die in 2009 van start ging. En eerste full-album, ‘Vinteroffer’ (2014), liet al heel wat stof opwaaien en ook wij bij MUSIKA waren danig onder de indruk. Opvolger ‘Violator’ (2016) ging onopgemerkt aan ons voorbij. Wat ook de reden was, met deze ‘Viperous’ willen we dit deels goed maken. Per Valle (nu vocals, gitaar) is de drijvende kracht achter Vredehammer. Sinds 2015 zijn Stone (bass) en Felix (drums) zijn “partners in crime”. Het drietal zorgt op ‘Viperous’ voor negen zinderende tracks waar kracht en melodie hand in hand gaan. ‘Winds Of Dysphoria’ opent het album. Keyboards zetten in, maar eens drums, bass en gitaar invallen, wordt dit een eerste furieuze rit op dit album. Dreiging, kracht, duisternis en sfeer worden mooi samengebundeld en worden op orkaankracht uit de speakers geknald. Mooie tempo en ritmewisselingen en goed in het geheel passende rauwe vocalen zorgen dat je aandacht geen kans heeft om te verslappen. ‘Agressor’, dat we al een tijdje kennen van de eerder uitgebrachte single doet daar nog een schepje bovenop, want zoals die titel al wat duiding heeft, komt hier ook een pak agressie bij kijken in een tempo dat nog wat hoger ligt dan het al niet onaardige tempo tijdens de opener. Het refrein blijft gemakkelijk in je hoofd nazinderen en rondtollen. Kan het nog iets sneller zonder aan kracht, dreiging, brutaliteit en melodie in te boeten? Jawel hoor, ‘Suffocate All Light’ bewijst het, al komt er ook een enorme break aan te pas die voor een stevig contrast zorgt. Titelnummer ‘Viperous’ beukt daarna alles aan flarden met een uiterst krachtig drumpatroon, stuwende bassen een knallende riff die wat ondersteuning krijgt van keyboards. Later eisen de rauwe vocalen ook hun deel van de aandacht op. ‘Skinwalker’ gaat op deze elan verder met rauwe kracht en pakken donkere dreiging. De intro van ‘In Shadow’ lijkt ons iets lichter op gebied van klankkleur, maar vergis je niet want daarna kent ook deze track furieuze knallende momenten overlopend van dreiging, duisternis en kracht. En dat allemaal zonder de melodie over het hoofd te zien, terwijl het trio ook wat speelt met tempo’s, ritmes en sfeer. En nog is het niet gedaan: zet je schrap voor het stevige, krachtige en agressieve ‘Wounds’ die een nagenoeg perfect vervolg breit aan dit album. Daarna volgen met ‘Any Place But Home’ en ‘From A Spark To A Withering Flame’ nog eens twee tracks die niets aan het toeval overlaten en mooi aansluiten op het reeds afgeleverde werk. Je aandacht krijgt nergens de kans om te verslappen terwijl de heren kracht aan melodie blijven koppelen in furieus en gewelddadig black metal / death metal patronen. Er zijn steeds ook nog die veranderingen in tempo en ritme terwijl in het afsluitende ‘From A Spark To A Withering Flame’ wat eigenzinnige geluiden opduiken die ons eerst de wenkbrauwen deed fronsen, maar waar we uiteindelijk echt wel vrede mee hebben genomen. Het derde full-album van Vredehammer is er eentje die een mooie plaats kan en mag opeisen in elke black metal collectie.

Luc Ghyselen (95)

Indie Recordings

Trcaklist: 1. Winds Of Dysphoria 2. Aggressor 3. Suffocate All Light 4. Viperous 5. Skinwalker 6. In Shadow 7. Wounds 8. Any Place but Home 9. From A Spark To A Withering Flame