Heathen Foray: Weltenwandel

Heathen Foray is afkomstig uit het Oostenrijkse Graz alwaar de band in 2004 werd opgestart. De heren zorgen voor melodic Viking metal. Deze ‘Weltenwandel’ is het vijfde full-album van de band die al een aantal wisselingen in de line-up kende. Op dit nieuwste werkstuk hoor je volgend vijftal aan het werk: Jürgen Brüder (gitaar), Robert Schroll (vocals), Markus Wildinger (bass), Alex Wildinger (gitaar) en Markus Kügerl (drums). Hier in onze contreien, en al zeker in de wandelgangen van MUSIKA, doet de band niet echt belletjes rinkelen. Maar benieuwd als we zijn, lieten we dit werkstuk zijn rondjes draaien in onze cd-lader. We worden meegenomen op een melodieuze trip in het muzikale spectrum van deze heren waar krachtige stukken en melodieuze passages hand in hand gaan. Ook passeren er veelvuldige kloeke koorzangen de revue. Dit is natuurlijk spek naar de bek van pakken liefhebbers van Viking metal. Normaal gezien zou dit dan ook iets zijn wat wij echt weten te waarderen. Maar, helaas … wij blijven wat wezenloos achter. Kijk, wij houden echt van Viking metal en in welke taal de band die brengt, maakt ons meestal weinig tot niets uit, maar Heathen Foray doet dit in de Duitse taal. Wij al niet zo’n grote fan zijn van Duitstalig teksten en als die dan nog eens worden samengebracht met Viking metal … Nee, het klikt / klinkt bij ons ergens niet. Moet je als liefhebber van het genre deze ‘Weltenwandel’ van Heathen Foray compleet negeren? Nee, hoor, want de nummers worden wel degelijk goed en kloek gebracht. Melodie en kracht spannen mooi samen al hebben we toch de indruk dat we dit alles al eens (veel) beter en eerder hebben gehoord. Nee, dit Oostenrijkse gezelschap kan ons, ondanks het feit dat we het schijfje aan een luisterbeurten hebben onderworpen, niet echt over de streep trekken. Misschien kan een live show van de heren ons wel overtuigen, maar wanneer kunnen we dit gezelschap bij ons in de buurt eens aan het werk zien?

Luc Ghyselen (68)

Massacre Records MASDP 1116

Tracklist: 1. Schicksalsknecht 2. Essenz 3. Tanz 4. Verfall 5. Weg 6. Monolith 7. Soldat 8. Schlangengrube