Return: V

In 1980 kwamen vier muzikanten uit Noorwegen samen onder de bandnaam ‘Polish. Drie jaar later veranderden ze die naam naar Return en hadden grootse plannen. De band bestaat uit zanger Knut Erik Østgård, gitarist Steinar Hagen, bassist Tore Larsen en drummer Øyvind Håkonsen. Muzikaal combineren ze verschillende invloeden uit punk, ska, disco, pop en hardrock, waarbij de Britse bands Thin Lizzy, Iron Maiden en The Police grote inspiratiebronnen zijn. Kort nadat ook de grunge Noorwegen trof en na weer een uitgebreide tournee, besloot Return in 1994 een pauze in te lassen die eigenlijk leidde tot een onderbreking van zes jaar. Return had vijf albums uitgebracht, een compilatiealbum ‘Replay’ en veel singles sinds 1985. Zonder deze onderbreking was de band waarschijnlijk voor altijd gestopt. Return’s comeback kwam in 2000 met een best of compilatie. Hun vijfde album, getiteld ‘V’, werd nu na 40 jaar bestaan van de band heruitgegeven en geeft perfect weer waar het bij Return om ging. De rustige opener ‘Life Must Go On‘ straalt meteen de klasse uit, het nummer doet je denken aan Whitesnake. ‘Take This Heart’ start met een akoestische gitaar en breekbare vocalen, het krabbelt traag overeind. De backing vocalen maken het nummer volumineuzer, maar de eenvoud siert dit opmerkelijke arrangement. Echt knallen doet het vanaf ‘Tonight’. De punch is voelbaar en het catchy refrein breekt het Bon Jovi-achtige nummer knap open. Ook The New Roses heeft dit vlotte rockgevoel. Een schot in de roos! Voor een ferme portie funky sleazy rock ‘n roll moeten we bij ‘Goin’ Back ‘ zijn. Een buitenbeentje met knipoog naar het baslijntje van Golden Earring’s Radar Love, met erg aanstekelijke vibes die je beste shake-moves naar boven brengen. ‘Friends Will Be Friends’ begint akoestisch en ook hier werkt de kracht van de eenvoud bij deze melancholische ballad. Tijd voor de aanstekers … heu, GSM-led’s boven te halen. Een erg knap rocknummer is ‘Room In Your Life’, dat midtempo bolt en in het refrein een zeker volume aanneemt. Deze komt erboven uit. Op een riff, die je op een AC/DC album kan vinden, ontplooit ‘Ridin’ On A Rainbow’. Met drums en bas erbij wordt het vrij aangenaam, maar met de vocalen en het opgewekte refrein wordt het pas helemaal compleet. Het wordt zelfs onstuimig naar het eind toe. Dit zijn het genre van nummers die spontaan een glimlach kunnen opwekken. Na de bombastische ballad ‘Straight Across My Heart’, die de typische clichés laat werken, komen we bij ‘Lion’s Eye’. En wie dacht dat het naar het einde wat zou verwateren, vergeet het maar. Deze rebelse track loopt in het refrein over van melodie en plakt tussen je oren. ‘All Or Nothing’ vormt een stevig einde en waar het nummer eigenlijk lijkt te stoppen komt er nog een instrumentaal stukje bij om alles mooi tussen de oortjes te houden. Deze heruitgave werd opnieuw gemastered door Chris Lyne, biedt een opgewaardeerd boekje met vintage fotomateriaal uit de archieven en komt als beperkte oplage in 1000 exemplaren. Het feit dat ‘V’ opnieuw wordt uitgegeven is een leuke verrassing. “Het laat zien dat er nog steeds muziekliefhebbers zijn!” volgens de vocalist. “Het jaar 2020 is een jaar om te vieren. Het is 40 jaar geleden dat vier jonge kerels elkaar ontmoetten in een kleine repetitieruimte en samen geweldige muziek begonnen te maken.” Het is eigenlijk eigenaardig dat de band uiteindelijk toch maar deze bekendheid genoot, want muzikaal staan ze er als een huis.

Rocking Klingon (87)

AOR Heaven AOR 00204

Tracklist: 1. Life Must Go On 2. Take This Heart 3. Tonight 4. Goin’ Back 5. Friends Will Be Friends 6. Room In Your Life 7; Ridin’ On A Rainbow 8. Straight Across My Heart 9. Lion’s Eye 10. All Or Nothing