Sepultura: Quadra

Sepultura voorstellen als band lijkt ons quasi overbodig. De Braziliaanse trash metal formatie bestaat intussen ruim vijfendertig jaar en brengt met ‘Quadra’ reeds het vijftiende album uit. De band bestaat dit jaar overigens negen jaar in de huidige bezetting (met Eloy Casagrande op drums) en die continuïteit hoor je steeds nadrukkelijker. Na al die jaren tracht de band nog steeds om te evolueren en nieuwe elementen toe te voegen aan hun geluid. Zoals gitarist Andreas Kisser het zelf verwoordt, trachten ze op ‘Quadra’ zowel de sound van “oldies” ‘Beneath The Remains’ en ‘Arise’ te verzoenen met hedendaagse tendensen. Dit komt tot uiting in het toevoegen van koorzangen, clear vocals en akoestische gitaarpartijen doorspekt met percussie zoals ten tijde van ‘Roots’. Kisser stelt dat ‘Quadra’ tot stand is gekomen door hun fascinatie voor het getal vier wat volgens hem in heel veel aspecten van het leven terugkeert zoals bijvoorbeeld de vier seizoenen. Aangevuld met inspiratie uit het boek Quadrivium van John North zorgt het ervoor dat ‘Quadra’ dient te worden opgevat als een dubbelelpee waarbij elke zijde een ander aspect en dus een andere invulling laat horen. Het resulteert volgens ons in een album vol afwisseling dat zowel trashfans van het eerste uur als liefhebbers van meer experimentele metal kan bekoren. Anderzijds kan het variëren aan stijlen ook net een averechts effect hebben. Het eerste deel is de pure en rauwe trash zoals we die gewend zijn waarbij het openingsnummer ‘Isolation’ na een onheilspellende intro je meteen bij de keel grijpt. Het is vanaf de eerste luisterbeurt ons favoriete nummer. In deel twee komen ritmes en percussie meer op de voorgrond terwijl ze in deel drie volgens Kisser meer de experimentele toer opgaan om in deel vier dan over te gaan naar meer melodieuze stukken en akoestische elementen. Zelf horen we Sepultura het liefst zoals op het eerste deel, rauw en onversneden. Nummers zoals in het laatste deel met ‘Agony Of Defeat’ laten vooral horen hoe breed het gamma is waaruit de band kan puren en tonen hun techniciteit nog maar eens aan. De productie – eens temeer in handen van Jens Bogren – onderstreept dit nog. Wie hoopt om Sepultura te horen à la ‘Beneath The Remains’ kan volgens ons blijven wachten. Wie de band geweldig vond op hun vorige, ‘Machine Messiah’, zal door ‘Quadra’ geenszins ontgoocheld worden.

K.H. (80)

Nuclear Blast

Tracklist:1. Isolation 2. Means To An End 3. Last Time 4. Capital Enslavement 5. Ali 6. Raging Void 7. Guardians Of Earth 8. The Pentagram 9. Autem 10. Quadra 11. Agony Of Defeat 12. Fear; Pain; Chaos; Suffering