Dzö-nga: Thunder In The Mountains

Dzö-nga, wat een vreemde naam voor een ban. Na enig speurwerk blijkt het de naam van een demon uit de Himalaya te zijn. De band zelf komt uit Boston, USA , en heeft een drie koppige bezetting. ‘Thunder In The Mountains’ is hun derde full album. Hun sound situeert zich in het genre van atmospherische black metal doorspekt met folk, ambient en klassieke muziek. Het geheel is echt wel verbluffend goed. Kruidt dit mengsel met wat power metal en hier en daar wat symfonische metal en je hebt een top plaat. De twee langste nummers, Opener ‘The Song of Hiawatha’ en het laatste nummer ‘The Death Of Minnehaha’ zijn ware pareltjes. Uiteraard horen we flarden van black metal met stevige uithalen en grunts maar die zijn zo enig mooi gecombineerd met de andere genres. De klassieke instrumenten (viool, cello, piano e.a.) en de composities zijn zo mooi. De tempowisselingen zijn van het allerhoogste niveau en de combinaties grunt en vrouwelijke zang doen het uitstekend. Deze nummers zijn droomreizen waarbij je weggevoerd wordt naar de sneeuwtoppen van de Himalaya. ‘Heart Of Coal’ begint ingetogen om dan een aanstekelijke Nightwish sound en ritme te krijgen: een geestig nummer. ‘Flames In The Sky’ begint snoeihard met dubbele drums, grunts in combinatie met snelle strijkers en toch een leuk up tempo ritme. ‘A Soul To Burn’ begint erg zweverig en melodieus met pipe als toemaatje. Je krijgt aandrang om de horlepiep te dansen terwijl het gitaarwerk hier erg zweverig en aanstekelijk klinkt. ‘Starlight, Moonlight, Firelight’ is een zeer rustig, ingetogen en kort nummer wat welgekomen is. Dit is een topplaat in zijn genre: aanrader voor fans van o.a. Cann Bardd, Unreqvited, Sojourner (al is dat harder), Dwarrowdelf, Saor en Skyforest.

Bart Verlinde (90)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. The Song Of Hiawatha 2. Heart Of Coal 3. Flames In The Sky 4. A Soul To Burn 5. Starlight, Moonlight, Firelight 6. The Death Of Minnehaha