Pure Wrath: The Forlorn Soldier (ep)

Sinds 2014 timmert Januaryo Hardy (gitaar, bass, vocals) aan een muzikale carrière vanuit Bekasi, Indonesië. Dit leverde tot nu toe twee full-albums en een split met Onirism op. Geen van deze drie releases bereikte ons echter zodat deze drie tracks tellende ep onze kennismaking is met Pure Wrath. Pure Wrath staat muzikaal voor (atmospheric) black metal en voor deze ep kreeg de man extra steun van Yurii Kononov (drums). De nummers vertellen het verhaal over gekidnapte mannen tijdens de genocide in Indonesië in de jaren zestig. ‘When A Great Man Dies’ opent en valt meteen heel brutaal, dreigend en krachtig met de deur in huis. Felle drumpartijen, stuwende basslijnen en krachtige riffs ondersteunen typische rauwe en ruwe black metal vocalen. Het furieuze en energiek begin wordt wat afgezwakt naar het einde toe waar pianoklanken (Dice Midyanti) plots het muzikale aspect vormen en samen met met gesproken woorden, waar ik helaas niets van begrijp, voor een beklijvend eind zorgen. Zonder aan dreiging en koude duisternis te verliezen gaat men verder met ‘Children Of The Homeland’ waar het tempo meestal iets trager ligt dan tijdens de opener. Dit is opnieuw een heel stevig en krachtig nummer die mooie tempo- en ritmewisselingen kent. Afsluiter ‘With Their Names Engraved’ krijgt een rustige intro mee, maar wint al vlug aan kracht en tempo. Verder valt het op dat Pure Wrath een aantal elementen uit symphonic metal zijn intrede laat doen, zodat een grootsere sound ontstaat. Het zorgt voor extra variatie in het toch reeds beklijvende en intense geheel. Een mooi sfeervol, akoestisch tussenstuk zit ook in deze song verwerkt waarna een donkere dreigende kracht terug langzaam maar zeker overneemt. Een goede verstaander heeft het ondertussen begrepen: ondergetekende is best wel stevig onder de indruk geraakt van Pure Wrath en het spreekt dan ook voor zich dat we nu op zoek gaan naar het eerder werk van de band en we de band vanaf ook met argusogen zullen volgen.

Luc Ghyselen (85)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. When A Great Man Dies 2. Children Of The Homeland 3. With Their Names Engraved