Lowrider: Refractions

Het Zweedse Lowrider werd in 1997 opgestart. In 1999 zorgde een split-ep met Nebula ervoor dat de de band echt stevig op de kaart werd gezet. In 2000 werd het debuutalbum, ‘Ode to lo’ op enorm luid gejuich onthaald in stoner rock / desert rock kringen. Voor een pak gereputeerde journalisten was Lowrider het Europese antwoord op Kyuss. In 2003 werd aangekondigd dat de band terug in de studio actief was Tot een ander bericht binnen sijpelde: het einde van Lowrider was een feit. In 2013 was er een eenmalig concert op Desert Fest Berlijn. Daarna volgde nog een doortocht op het Franse Hellfest (2014). Maar sinds 2017 is de band terug actief, en dat nog steeds met de originele line-up: Peder Bergstrand (bass, gitaar, vocals), Ola Hellquist (gitaar, vocals), Niclas Stalfors (gitaar) en Andreas Eriksson (drums). DesertFest editie Berlijn, Londen en Antwerpen kunnen er in 2017 van meespreken. En nu is er, eindelijk, de opvolger voor het onvolprezen ‘Ode to lo’. Slechts zes tracks heeft Lowrider nodig om opnieuw hun plaats aan de hoogste toppen van het (sub)genre te gaan claimen. Zes tracks die stuk voor stuk geen milliseconde vervelen en samen een indrukwekkend stoner rock / desert rock album vormen. Meteen ligt de lat in het (sub)genre bijzonder hoog voor wie nog beter wil gaan doen dit jaar. Lowrider beukt, zalft, dreunt, duwt, … We zijn onder de indruk vanaf de eerste noot op dit schijfje en na het laatste geluid op dit album doen we slechts een ding: de repeat-knop van de cd-speler terug in drukken. Lowrider zorgt voor een intense beleving met pakken kracht, maar met evenveel rustgevende elementen, zodat een uiterst gevarieerd album ontstaat die elke fanaat van het genre in huis moet halen. Zelfs muziek liefhebbers die normaal niet vallen voor desert rock / stoner rock en / of retro rock moeten dit eens checken. Ondergetekende is ervan overtuigd dat een heel pak van die mensen ook met deze ‘Refractions’ naar huis zullen stappen!

Luc Ghyselen (96)

Blues Funeral Recordings

Tracklist: 1. Red River 2. Ode To Ganymede 3. Sernanders Krog 4. Ol’ Mule Pepe 5. Sun Devil / M87* 6. Pipe Rider