Fluisteraars: Bloem

‘Bloem’ is het derde full-album van het Nederlandse black metal gezelschap Fluisteraars. Hoe je een albumtitel als ‘bloem’ kan kiezen (een mooi naar zon en warmte hunkerend stukje natuur) als een black metal band (die toch staat voor koude dreigende duisternis) is me eigenlijk een raadsel. Maar dat drukt de luisterpret alvast niet, want het duo achter Fluisteraars – M. Koops (alle instrumenten) en B. Mollema (vocals) – laten zich in ieder geval niet van de wijs brengen en zorgen voor een donker en dreigend vervolg op de eerste twee albums. ‘Bloem’ telt vijf tracks, samen goed voor bijna vierendertig minuten zwartgeblakerd, koud en dreigend geweld. Niet dat de heren je zomaar kapot beuken aan de hand van hun intense muziek. Helemaal niet zelfs, want op tijd en stond is er ruimte voor sfeervolle atmosferische stukjes en, als je goed luistert, ontdek je zelfs minieme accenten door blazers. Toch is grootste aandeel in de muzikale wereld van Fluisteraars een donkere dreigende muur van koude klanken. In ieder geval zorgt Fluisteraars met deze ‘Bloem’ voor ene knap nieuw album dat liefhebbers van het genre zal aanspraken. Voor wij, die het Nederlands machtig zijn, is het leuk om ook eens gemakkelijk te begrijpen teksten te horen die mooi aansluiten op het muzikale gegeven. Je kan ‘Bloem’ “rustig” op je laten inwerken terwijl je plaats neemt in je luie zetel. Laat je dus meedrijven in de muzikale wereld van Fluisteraars en je zal er geen spijt van krijgen. Een voorsmaakje van ‘Bloem’ kan je middels het nummer ‘Vlek’ vinden op het wereldwijde web: https://www.youtube.com/watch?v=rR66Hmqy-Z4&feature=youtu.be

Luc Ghyselen (78)

Eisenwald

Tracklist: 1. Tere Muur 2. Nasleep 3. Eeuwige Ram 4. Vlek 5. Maanruïne