Maand mei = festival maand!?

In mei mogen liefhebbers van festivals stevig in de portemonnee tasten en een duidelijk uitgestippelde route volgen. De grote (zomer)festivals lopen steevast met de meeste aandacht weg, maar een heel aantal kleinere festivals, zeker in België, zijn de moeite waard om te volgen. Sommigen hebben hun huiswerk (affiche) al volledig af, anderen laten nog niet volledig in hun kaarten kijken. In de maand mei alleen al moet je bijna ieder weekend een keuze gaan maken. We zetten er hier zeven op een rijtje.

Op 2 mei is er een nieuwe editie van Headbanger’s Balls Fest te Izegem. Zeven bands worden er aangekondigd. Een festival dat er voor kiest om bands te brengen die een aantal subgenres vertegenwoordigen zodat er voor elke liefhebber van het steviger muziekgenre wel iets is dat hij / zij lust. Het zevental: Huracán, Hemelbestormer, Signs Of Algorithm, Dool, Pestillence, Corrosion Of Conformity en Orange Goblin. Meer info vind je op www.headbangersballs.be

Een week later, op zaterdag 9 mei, is er de zevende editie van Kraken Metal Fest. Dit festival heeft zijn thuishaven in zaal Zik Zak te Ittre. Bij het schrijven van dit artikel zijn nog niet alle namen van bands bekend gemaakt. Wel al zeker van hun plaatsje op de affiche: Elfika, Abhcan, Syr Daria en Pandora’s Key. Blijf op de hoogte via de facebookpagina (https://www.facebook.com/Kraken-Metal-Fest-147465755406554/) voor nieuwe namen.

Voor de allereerste keer is er dit jaar Waregemse Metal Day. Dit gloednieuwe evenement is er op zondag 17 mei. De organisatoren van dit festival hebben hun huiswerk al af en zorgen voor een mooie affiche met zeven bands: Psychonaut, Dyscordia, Spoil Engine, Evil Invaders, Delain, Stake en Amenra. Meer info vindt je alvast op www.wmday.be

Terwijl de eerste drie hier genoemde festival “eendagfestivals” zijn, neemt Dunk!Festival drie dagen in beslag. Ook voor dit evenement zijn nog niet alle bandnamen bekend gemaakt. Wel al zeker van de partij zijn And So I Watch You From Afar, Bersarin Quartett, Year Of No Light, Collapse Under The Empire, Ranges, Vyctoria, Bruit, Lethvm, Of The Vine, Meridiano De Zürich, Pothamus en Flowers op donderdag 21 mei. Op vrijdag 22 mei mag je je verwachten aan o.a. Yob, Fly Pan Am, Oh Hiroshima, We Stood Like Kings, The Trees & The Wild, It Was A Good Dream, Rook, Turpentine Valley, Ingrina, Astodan en Bolt Ruin. Amenra, We Lost The Sea, Jambinai, Big Brave, Solkyri, De Osos, Feed Me To The Waves, Iiah, Sagor Som Leder Mot Slutet, Flash The Readies en Noir Reva zijn er bij op zaterdag 23 mei. Voor meer info kan je terecht op www.dunkfestival.be

WildFest is ook al een gevestigde waarde tussen de Belgische festivals. Voor de vijfde keer zullen liefhebbers van sleaze, melodic rock en glam metal er hun hartje kunnen ophalen. Dit jaar is het festival er op zaterdag 23 mei en volgende bands worden er op het podium verwacht: Kickin Valentina, Speed Stroke, Rebel’s End, H.E.A.T., Reach, Black Rain, WildHeart en Deaf Rat. Meer info vind je alvast op https://www.facebook.com/events/de-spiraal/wildfest-2020/436574017194304/

Antwerp Metal Fest is er ook al een aantal jaar bij, maar blijft nog wat zoeken naar een vaste datum of weekend. Dit jaar is het evenement er op zaterdag 30 en zondag 31 mei. Ook hier hebben de organisatoren nog wat werk om de affiche volledig “af” te maken. Voorlopig kan je er volgende bands verwachten: Sodom, Crisix, Living Gate, Arkangel, Toxic Shock, Hemelbestormer, Conan, Bleeding Gods, Skelethal, Fire Down Below, Stab, Behind Bars, Speed Queen en Primal Creation. Meer info vind je op www.antwerpmetalfest.be

En voor liefhebbers van black metal is Throne Fest te Kuurne steeds een evenement waar men reikhalzend naar uitkijkt en waarvan de datums reeds heel lang ingekleurd staan in de agenda’s. Dit jaar is dit dus op zaterdag 30 en zondag 31 mei. Ook hier hebben de organisatoren nog wat werk voor de boeg om de affiche compleet te maken. Maar dat de affiche nu al fantastisch oogt, hoeft geen betoog. Wat dacht je van Mgla, Venom Inc., Sombres Forêts, Belphegor, Nifelheim, Primordial, Behexen, Black Cilice, Medico Peste, Nocturnal Breed, Miserere Luminis, In Twilight Embrace, Inferno, Lugubre, Enepsigos en Abduction. Meer info i.v.m. dit festival vind je op www.thronefest.be

Zoals je ziet is er voor elk wat wils, maar muziekliefhebbers die niet kiezen voor een bepaald (sub)genre, zullen het moeilijk hebben om in de maand rond te komen.